Nyt

Antallet af salafister i Berlin er siden 2011 steget fra 350 til flere end 900 ifølge en tilstandsrapport fra den tyske indenrigske sikkerhedstjeneste ”Verfassungsschutz” ifølge Die Welt.

Stigningen er en en trend som gør sig gældende over hele Tyskland, fremfører Verfassungsschutz. Fænomenet er ikke bare varm luft, og der er klare tegn på parallelsamfund:

Miljøet, som har været aktivt siden ca. 2005, næres ikke bare af unge mænd på jagt efter mening med livet. Salafisterne i Berlin er permanent eller i det mindste over længere tid bundet til miljøet, som understøttes af en salafistisk infrastruktur af moskeer, tøjbutikker og dagligvareforretninger.

Salafismen er ifølge sikkerhedstjenesten den mest dynamiske islamistbevægelse både i Tyskland og internationalt, og deres virksomhed er klart undergravende:

«Salafisterne driver i hemmelighed religiøs agitation mod vor frihedsorienterede og demokratiske samfundsordning, og med deres ideologi fremmer de had og vold»,

siger delstaten Berlins indenrigsminister Andreas Geisel (SPD).

Af de 720 salafister, som sikkerhedstjenesten holder øje med i Berlin, har 251 tysk statsborgerskab, mens 115 har et andet derudover – oftest tyrkisk, libanesisk, syrisk eller irakisk. Blandt salafister uden tysk statsborgerskab er de fleste fra Nord-Kaukasus med russisk pas.

Fire moskeer i Berlin udgør ryggraden i den salafistiske infrastruktur, som har udviklet sig i bydele med en lang tradition for indvandring, konstaterer Verfassungsschutz. Disse moskeer inviterer gerne prædikanter fra udlandet, driver egen oplæring i islam og arrangerer islamseminarer.

Det handler om den velkendte Al-Nur-moske i Neukölln, Ibrahim al-Khalil-moskeen i Tempelhof, As-Sahaba-moskeen i Wedding og Fussilet-moskeen i Moabit.

Den sidstnævnte af disse er nu forbudt og lukket af myndighederne i Berlin på grund af forbindelser til Islamske Stat (IS). Indenrigsminister Geisel siger, at den nye rapport er et godt udgangspunkt for forebyggende arbejde mod islamisk ekstremisme.

ANNONSE

Tyskland har altså skaffet sig et stort problem med islamismen, men sikkerhedsmyndighederne ser også ud til at vokse med opgaven.

Men hvordan er situationen i vort eget land?

Ud fra Verfassungsschutzrapporten er det ikke vanskelig at pege på fænomener, som f.eks. tvivlsomme moskémiljøer, hvor der drives indoktrinering og inviteres prædikanter fra udlandet, og hvor man isolerer sig fra normalsamfundet ved at iføre sig fremmedartede klæder.

Men har vores egne sikkerhedsmyndigheder den samme årvågenhed som deres tyske kolleger?

Foto: Øjebliksbillede fra Youtube.

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE

Mest læst

Vestens triste eftermæle