Nyt

Den tyske regering har pålagt efterretningstjenesterne Bundesnachrichtendienst (BND) og Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), som tager sig af henholdsvis udenlandske og indenlandske forhold, at iværksætte undersøgelser af de islameksport, som drives af diverse organisationer i Saudi-Arabien, Kuwait og Qatar.

De to hemmelige tjenesters, konklusion er at målet for virksomheden er at udbrede fundamentalistisk islam, og at dette er en del af et strategi som føres med støtte fra og i samråd med de respektive regeringer på den arabiske halvø, skriver Süddeutsche Zeitung.

Organisationerne mistænkes også for at støtte tyske salafister.

I den tyske regering er man dybt bekymret for udsigten til, at salafistmiljøet vil vokse yderligere ved udbredelse af en reaktionær, intolerant islamforståelse. Den har allerede næsten 10.000 medlemmer. Man frygter også, at flygtninge bliver radikaliseret.

Det fremgår af de tyske efterretningstjenesters arbejdsdokumenter, at virksomheden drejer sig om en «langsigtet strategi for at skaffe sig indflydelse». Her er demografien også en åbenlys faktor, som sjældent nævnes direkte, men som dårligt lader sig isolere fra udbredelsen af ideologien. For det er ikke kun «flygtninge», der risikerer dårlig indflydelse fra moskeer og koranskoler. Salafistuniformer er blevet stadigt mere almindelige, og det gråsorte antræk med stumpebukser, som dem Janet Jacksons mand havde på, da hun flashede sit nærmest heldækkende slør, kan jævnligt spottes i Tyskland.

ANNONSE

Der er nu omfattende beviser på, at organisationer som Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) i Kuwait, Shaykh Eid Charity Foundation i Qatar og Muslim World League i Saudi-Arabien finansierer salafistiske moskeer og læreanstalter i Tyskland og Europa.

Metoderne kan være avancerede og involvere forskellige selskabskonstruktioner. I Fellbach-Oeffingen i delstaten Baden-Württemberg forsøgte RIHS at opføre et salafistcenter ved hjælp af et ejendomsfirma, der skulle opføre centeret på en stor tomt, blev dog forhindret af politiet.

I følge Verfassungsschutz var den planlagte millioninvestering en «del af en strategisk plan for missionering i Sydtyskland». I USA har RIHS været forbudt siden 2008 på grund af sin angivelige støtte til terrorgrupper.

De tyske medier, som har viderebragt de hemmelige tjenesters fund, har ikke fået svar på deres spørgsmål til de pågældende organisationer om, hvilke mål og aktiviteter de har i Tyskland. Officielt tager de allesammen afstand fra vold og terror, men efter hvad Verfassungsschutz skriver i sine dokumenter, skelner RIHS ikke konsekvent mellem missionerende og jihadistisk salafisme.

die-wahre-religion-islam-salafisten-koran-verteilung
Ja, her er der kun fred og kærlighed…

Tyskland har flere gange lagt pres på Saudi-Arabien for stoppe støtten til islameksporten, uden resultat. Regeringerne i regionen er tilsyneladende selv dybt involveret i foretagenet:

Regeringen i Riyadh skal have henvist til de religiøse bevægelsers uafhængighed, men de hemmelige tjenester er kommet til den konklusion, at de er «tæt forbundet med de statslige myndigheder i ophavslandene». For Saudi-Arabien skal «den verdensomspændende missionering være en konstant national interesse og del af udenrigspolitikken».

Etterretnings- og sikkerhedstjenestens undersøgelser bekræfter og forstærker altså tidligere mistanker. At problemet tages alvorligt, fremgår af europæiske planer om at udarbejde en liste over samtlige islamfunktionærer, der skal nægtes indrejse i Schengen-zonen.

Disse funktionærer, der ikke er begrænset til imamer og prædikanter, er uden tvivl allerede på plads i Danmark og Norge. I Danmark har man med imampakken taget initiativ til at inddæmme missioneringen. Spørgsmålet er, om det får effekt. I Norge er der endnu intet, der tyder på, at regeringen er lige så vågen.

 

Süddeutsche Zeitung

ANNONSE