Nyt

Donald Trump meddeler, at han ikke kommer til London i februar for at kaste glans over åbningen af den nye ambassade. Så sent som 7. januar sagde Theresa May, at hun så frem til Trumps besøg.

Trump siger, at han er misfornøjet med, at Obama solgte den gamle ambassade på Grosvenor Square til Qatars Sovereign Fund for småpenge.

Men andre forhold kan også have spillet ind: London har sin første muslimske borgmester, og Sadiq Khan befinder sig langt ude på venstrefløjen. Han har ingen hæmninger.

Det viser, at “han har forstået budskabet” fra Londons borgere, at de “finder hans politik og handlinger stik modsatte af byens værdier”, siger Khan ifølge Sky News.

Men der også tegn til uenighed mellem Theresa May og Trump. Det kom til syne, da Trump re-tweetede tre videoer fra Britain First-lederen. May var mere optaget af, hvem der var afsender, end af indholdet. Trump blev irriteret og bad May være mere optaget af, hvad der foregår i hendes land.

Behandlingen, som Trump får, minder om den, Geert Wilders fik, da han skulle til London for at promovere sin film “Fitna”. Til trods for, at han skulle til et møde i Parlamentet, blev han standset i Heathrow-lufthavnen og blev afvist indrejse.

ANNONSE

Storbritannien har stemt imod USA og fordømt flytningen af ambassaden til Jerusalem, både i Sikkerhedsrådet og i Hovedforsamlingen.

Storbritannien er ikke længere en nær allieret. Storbritannien tror, at der ligger en belønning i at være på den moralsk rigtige side. Det gør Ritzau, der beskriver Trump således, også:

Mange har kunnet se for sig hundredtusinder af mennesker demonstrere i byens gader for at blæse præsidenten ud af byen på grund af hans syn på sorte, latinoer, indvandrere, nynazister og en lang række andre sager.

Labour er helt på samme linje:

– Dette er en mand, som har promoveret had og propaganda fra en ultrahøjreorienteret organisation i dette land – Britain First, lyder det fra Chuka Umunna fra partiet Labour.

Men det samme mener store dele af den politiske elite i Vesteuropa. Trumps aflysning er derfor alvorlig for Europa. Vil han få en modtagelse, som gør, at den amerikanske præsident ikke ønsker at komme på besøg?

Tror europæerne, at de vinder på det?

Trump aflyser besøg i London – heldigvis siger kritikere

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE