Nyt

Mahmoud Alizade er et af mange «uledsagede flygtningebørn», som er blevet dræbt i Sverige. (Foto: Privat)

Den elev, som blev dræbt på en skole i Stockholm i går, var et såkaldt «uledsaget flygtningebarn» fra Afghanistan. Han kæmpede for at slippe for at rejse tilbage til sit «farlige» hjemland. I går blev han knivdræbt – i Sverige.

Mahmoud Alizade er bare et af mange «uledsagede flygtningebørn» som er blevet dræbt efter ankomsten til Sverige.

Alizade, som hævder at være 17 år, kom til Sverige i 2015. Han havde opholdstilladelse, men fortsatte kampen for, at andre afghanere også skulle slippe for at rejse tilbage til hjemlandet, som påstås at være «for farlig» at returnere til.

Han deltog blandt andet i demonstrationerne på Medborgarplatsen i efteråret.

– Han var med oss på manifestationerna från början, han var med hela vägen och satt med oss. Han var en jättesnäll person, sier den afghanske asylaktivisten Fatemeh Khavari til Aftonbladet.

Mahmoud Alizade forsøgte at få hele sin familie til Sverige. Så langt kom han ikke.

Omstændighederne omkring knivdrabet er endnu uklare, men en anden elev er pågrebet, mistænkt for drabet. En tredje person er lettere såret. «Detta ska ha hänt i samband med att denne försökte gripa in i bråket», skriver politiet i sin rapport.

ANNONSE

Dette er bare en i rækken af «uledsagede flygtningebørn» som er dræbt i Sverige. I september resulterede et skænderi en mellem «två asylsökande pojkar» i Ängelholm i, at den ene blev stukket ihjel med kniv. Sidste sommer blev en afghansk pige fundet død i et skovområde i Hökarängen, og en drabsefterforskning blev sat igang. Sidste efterår blev en ung afghansk mand fundet dræbt på en kirkegård i Malmö. En anden afghaner blev i sommer frikendt for drabet på grund af mangel på teknisk bevis.

I oktober sendte SVT Uppdrag Granskning et program om «asylbørn» som skal udvises til Afghanistan. I programmet blev det konstateret, at der kun findes et bekræftet tilfælde af, at en afghaner er blevet dræbt i hjemlandet efter at være blevet udvist fra Sverige. Manden blev dræbt, da det militærkøretøj han sad i, kørte over en vejbombe i provinsen Zabul i det sydlige Afghanistan.

Noget tyder på, at det er farligere for afghanere at blive i Sverige, end at tage hjem.

Fria Tider

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE

Mest læst