Kunstbilde

John William Waterhouse (1849-1917)
Olje på lerret, 162,5 x 127,4 cm, Aberdeen Art Gallery

Sammen med Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais og William Holman Hunt regnes Waterhouse blant pre-rafaelittene, som noe enkelt sagt var en gruppe britiske malere som hentet mye av sin inspirasjon fra den italienske renessansekunst før Rafael (1483-1520). De fant mange av sine motiver fra mytologi, både gresk/romersk og britisk (Arthuriansk).

Som tidligere nevnt var danaidene den greske kong Danaos‘ femti døtre (med forskjellige mødre). Hans tvillingbror Aiguptos var konge av Egypt, og hadde femti sønner (også med forskjellige mødre). En oversikt over de involverte personer finnes her. Men dette storslagne forsøk på arrangerte fetter/kusine-ekteskap fikk som kjent en ende med forferdelse. Av de 50 danaider drepte de 49 sine ektemenn på bryllupsnatten, og da de omsider havnet i Hades, ble de straffet med å måtte fylle vann i et bunnløst kar. Tungt, slitsomt og nytteløst arbeid er i sannhet en straff, slik det også var for Sisyfos, som i Hades måtte rulle en stor stein opp en bakke, for stadig å oppleve at steinen rullet ned igjen i siste sekund.

Waterhouse malte en versjon av det samme motivet allerede i 1903, den er ikke like tett befolket som versjonen fra 1906.

Olje på lerret, 111 × 154,3 cm, privateie.

ANNONSE

Læs også

Danaide (1901) -
Bacchi ungdom (1884) -
Vinternatt i Rondane (1914) -
Midvinterblot (1915) -
The Hay Wain (1821) -

Ét svar til “Danaidene (1906)”

  1. Therion siger:

    Av og til er det kanskje best at karet er bunnløst…

    https://www.youtube.com/watch?v=2DX2yVucz24