Kunstbilde

Auguste Rodin (1840-1917)
Marmor, 36 x 71 x 53 cm, Ny Carlsberg Glyptotek, København. Foto: Wolfgang Sauber/Wikimedia Commons

I følge den greske mytologi var danaidene kong Danaos‘ femti døtre (med forskjellige mødre). Hans bror kong Aiguptos hadde femti sønner, og forlangte at de skulle giftes med danaidene. Danaos likte ikke idéen, og forsøkte å flykte med sine døtre, men det gikk hverken verre eller bedre enn at det endte med (skal vi si) “arrangerte ekteskap”. Danaos ba imidlertid sine døtre om å drepe sine brudgommer på bryllupsnatten – og ni og førti av dem fulgte oppfordringen.

Og da de morderiske danaidene omsider havnet i underverdenen hos Hades, fikk de som straff å fylle et bunnløst kar med vann. Det kan virke som om meningsløst arbeid (jfr Sisyfos og hans stein) var en av de verste straffer de gamle grekere kunne forestille seg.

Første versjon av denne relativt lille skulptur ble modellert i 1889, med tanke på Helvetesporten, (først støpt i 1919, to år etter Rodins bortgang). Men Danaiden ble ikke inkludert i den ferdige porten.

ANNONSE

(Klikk gjerne på bildet for større format).

ANNONSE