Kunstbilde

Viktor Mikhajlovitsj Vasnjetsov (1848-1926)
Olje på lerret, 167 x 299 cm, Det russiske muséet, St. Petersburg

Russisk titel: Витязь на распутье – Vitjaz na rasputje
(Det skal bemerkes at det russiske rasputje – veikryss/veiskille – har den samme ordstamme som det notoriske etternavn Распу́тин – Rasputin).

Mellom 1877 og 1920 malte Viktor Vasnjetsov minst ti versjoner av dette motivet, fritt etter eventyret om Ilja Muromjets’ tre reiser.

På steinen i midten står det omtrent: Går du rett fram, er det ikke liv, det er ingen vei framover for den som rider forbi, går forbi eller flyr forbi. Og vi kan se hvordan det tidligere har gått med både hester og ryttere. Ravnene sitter klar og venter.

Varianten i Tretjakov-galleriet (ikke funnet gjengitt på nettet) er inkludert i Munch-muséets utstilling Svaneprinsessen – Russisk kunst 1880-1910 – som vi kan se fram til den 21. april i år. Et besøk anbefales på det varmeste for den som har muligheten.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også