Nyt

Selv om de protesterede utad, utøvede egyptiske myndigheder pres for at medierne skulle godtage USAs anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad.

En efterrætningsoffiser ringede til værterne for de mest populære tv-show og bad dem akseptere Trumps beslutning.

“Like all our Arab brothers,” Egypt would denounce the decision in public, the officer, Capt. Ashraf al-Kholi, told the hosts.

But strife with Israel was not in Egypt’s national interest, Captain Kholi said. He told the hosts that instead of condemning the decision, they should persuade their viewers to accept it. Palestinians, he suggested, should content themselves with the dreary West Bank town that currently houses the Palestinian Authority, Ramallah.

Tilpasningen er et brud med 50 års arabisk politik.

Mr. Trump’s decision broke with a central premise of 50 years of American-sponsored peace talks, defied decades of Arab demands that East Jerusalem be the capital of a Palestinian state, and stoked fears of a violent backlash across the Middle East.

Men det er også et brud med USAs politiske linje, der i lighed med europæiske lande, er blevet stadig mer pro-palestinsk. Omslaget indebærer en anerkendelse av realiteter som Midtøsten er mer klar for end vest-europæere.

Det mærker man på New York Times artikel. Avisen er meget ambivalent. Den noterer de realpolitiske omstendigheter:

But now a de facto alliance against shared foes such as Iran, the Muslim Brotherhood, Islamic State militants and the Arab Spring uprisings is drawing the Arab leaders into an ever-closer collaboration with their one-time nemesis, Israel — producing especially stark juxtapositions between their posturing in public and private.

Men den store nyhed er at også Saudi-Arabien aktivt har gået ind for at palestinerne skal opgive deres krav på Øst-Jerusalem.

King Salman of Saudi Arabia, arguably the most influential Arab state, also publicly denounced Mr. Trump’s decision.

At the same time, though, the kingdom had already quietly signaled its acquiescence or even tacit approval of the Israeli claim to Jerusalem. Days before Mr. Trump’s announcement, the Saudi crown prince, Mohammed bin Salman, privately urged the Palestinian president, Mahmoud Abbas, to accept a radically curtailed vision of statehood without a capital in East Jerusalem, according to Palestinian, Arab and European officials who have heard Mr. Abbas’s version of events.

Det betyder at sunni-araberne er villige til at godtage en ny realignment, en magtforskyvning til fordel for Israel. Araberlandene er sterkt svækket, af islamisme, som i Egypt, af krigen i Syrien og af IS. De står overfor en ny trussel fra Iran, og det gjør at de er villige til at gøre store indrømmelser overfor USA og Israel.

En længere version findes på Document.no

Tapes Reveal Egyptian Leaders’ Tacit Acceptance of Jerusalem Move

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE