Nyt

Saudiske lærebøger fjerner Palæstina fra de fleste kort. Henvisninger til Israel som en »fjende« og fjendtligt sprog bliver nedtonet i nye udgaver af lærebøgerne, udført af den ikke-statslige organisation Impact-se, Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education i London.

Palæstinensisk konflikt uden for emnet

Undersøgelsen ser på 371 lærebøger udgivet mellem 2019 og 2024 og fremhæver indhold, der er fjernet, ændret eller uændret.

For eksempel blev en samfundsfagsbog til 12. klasse fra 2023, der definerede zionisme som en racistisk bevægelse, fjernet fra læseplanen. En anden lærebog, der stadig er i brug, har fjernet kapitlet om den palæstinensiske konflikt.

Palæstina slettet fra kortet

Ifølge undersøgelsen nævner lærebøgerne i samfundsfag for femte og niende klasse hverken Palæstina eller Israel på kortene. I 2022-versionerne var det kun Palæstina, der var angivet på kortene.

På to kort i en geografibog for 10.-12. klasse var Palæstina tidligere anført, men er nu blevet fjernet. Det samme er sket i lærebøger i samfundsfag for sjette og syvende klasse.

ANNONSE

Lærebøger i islamiske studier og geografi for 10.-12. klasse har fjernet kort, der viste det historiske Palæstina i stedet for Israel. En lærebog, der indeholdt et kapitel om saudisk støtte til den palæstinensiske sag, blev fjernet fra pensum i 2023.

Sammenligning av lærebøker fra 2023 og 2024. Skjermdump fra Impact-se

Fortsat problematisk indhold…

Rapporten dokumenterer også ændringer, hvor lærebøger nu omtaler Israel i en mindre fjendtlig tone.

Selv om der stadig er problematisk indhold i saudiske lærebøger, glæder Impacts CEO Marcus Sheff sig over de positive forbedringer i forhold til Israel og det jødiske folk.

…mere tolerance, fred og lighed

I begyndelsen af 2022, kun få måneder efter Donald Trumps Abraham-aftaler blev underskrevet, bemærkede Impact-se de første forbedringer i saudiske lærebøgers henvisninger til staten Israel og jøderne.

– De saudiske lærebøger for skoleåret 2023-2024 repræsenterer endnu et skridt i retning af en uddannelsesramme, der tilskynder til tolerance, fred og større lighed. Efter at antisemitisme er blevet fjernet fra lærebøgerne, er det særligt opmuntrende, at saudierne sætter Israel i et endnu mere positivt lys. Det er godt nyt for hele regionen,« siger Sheff.

Tilnærmelse til normalisering

Saudi-Arabien har ikke formelt anerkendt Israel siden dets oprettelse i 1948 og har ingen officielle diplomatiske forbindelser, men uformelle forbindelser er angiveligt blomstret op i de senere år, delvis på grund af fælles regionale interesser og en fælles trussel i det iranske regime. Der er spekulationer om, at kongeriget vil normalisere forbindelserne på samme måde, som nabolandene Bahrain og Emiraterne har gjort.

I et interview med FOX News i september 2023 udtalte kronprins Mohammed bin Salman, at Saudi-Arabien og Israel var på vej mod en normalisering.

…mens FN bevæger sig i den modsatte retning.

På den anden side har FN-organisationen UNRWA ›systematisk indoktrineret børn til at blive terrorister‹:

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document!

ANNONSE