Gæsteskribent

Endnu engang er palæstinenserne skuffede over deres arabiske brødre.

En krigserklæring imod USA ville, set med palæstinensernes øjne, have været en passende reaktion på den amerikanske præsident Donald Trumps bekendtgørelse den 6. december af amerikansk anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad.

For palæstinenserne var de anti-amerikanske demonstrationer, som fandt sted i nogle af de arabiske lande, så som Egypten, Jordan, Tunesien, Irak og Libanon, en velkommen udvikling.

Men protesterne stillede tilsyneladende ikke palæstinensernes sult, for de gav sig til at banke løs på de arabiske ledere og regeringer for at få disse til at tage mere drastiske skridt imod USA.

Palæstinenserne forventer ikke at se arabiske og islamiske hære marchere imod Det Hvide Hus eller bombe New York og Los Angeles.

Det eneste, de indtil nu har opnået fra de arabiske og islamiske ledere og regeringer, er demonstrationer i gaderne og fordømmende udtalelser. Ydermere ser det ikke ud til, at palæstinenserne kan forvente andet og mere fra deres arabiske og muslimske brødre.

ANNONSE

Fornemmelsen af at blive ladt i stikken er udbredt blandt palæstinenserne: gaderne på Vestbredden og i Gazastriben genlyder af messen og råb, som stempler de arabiske og muslimske ledere og regimer som “forrædere” og “marionetter” i hænderne på Israel og USA.

Næsten hver eneste palæstinensisk demonstrant, som på det seneste er blevet interviewet om Trumps erklæring, har ligeledes talt om “svaghed” og “fejhed” hos de arabiske og islamiske statsoverhoveder.

Velkommen til den palæstinensiske tankegang, hvor en arabiske leder, som taler om fred med Israel, er en forræder, mens en arabiske leder, som taler om at udslette Israel eller sende raketter imod det, sådan som Saddam Hussein gjorde, er en “helt.”

Den saudiske kronprins Mohammed bin Salman, som menes at arbejde sammen med Trump-administrationen om en ny fredsplan til at løse konflikten mellem Israel og palæstinenserne, kaldes for en “forræder” og en “kollaboratør” af mange palæstinensere. Ligeledes bliver Egyptens præsident Abdel Fattah Sisi af mange palæstinensere beskyldt for at være for blødsøden over for Israel og USA og for at være i hemmelig forståelse med Trump-administrationen.

Generalsekretæren for det iransk støttede Hizbollah, Hassan Nasrallah, som har opfordret til en ny intifada imod Israel, bliver derimod hyldet som en “helt.” Det samme gælder hans iranske herrer.

En interreligiøs gruppe fra Bahrain, som besøgte Israel med et budskab om fred og forsoning, blev mødt med palæstinensisk vrede. Palæstinenserne beskyldte delegationen fra Bahrain for at fremme “normalisering med den zionistiske enhed.”

Da palæstinenserne hørte, at medlemmer af Bahrain-gruppen muligvis ville besøge Gazastriben, ventede de på dem med æg og sko, som de ville kaste efter dem ved indgangen til Gazastriben. De delegerede fra Bahrain benægtede siden, at de havde haft planer om at besøge Gazastriben. Men dette afholdt ikke de palæstinensiske demonstranter fra at fordømme bahrainerne.

I et ekko af forbitrelsen imod den arabiske “impotens” og “svage” reaktion på Trumps erklæring sagde Det Palæstinensiske Selvstyres præsident, Mahmoud Abbas, at udtalelserne fra regeringer og ledere var yderst utilstrækkelige. I en meddelelse til det arabiske parlament udtrykte Abbas sin skuffelse over, at de arabiske og islamiske lande ikke tog barskere metoder i brug som svar på Trumps erklæring.

For Abbas var fordømmelserne, når disse stod alene, “meningsløse”. Som et minimum, sagde han, forventede palæstinenserne, at araberne og muslimerne ville smide USA’s ambassadører ud af deres lande, lukke de amerikanske ambassader, afskære de diplomatiske forbindelser til USA eller boykotte amerikanske embedsfolk, delegationer og varer.

“At afvise eller at sige, at beslutningen [Trumps] er ugyldig, er ikke nok,” sagde Abbas. “Vi forventer en række tiltag og skridt, som matcher begivenhedens betydning.”

I de palæstinensiske gader har reaktionen på den arabiske og islamiske “apati” været endnu stærkere, især efter mødet mellem Den Arabiske Ligas udenrigsministre i Cairo, hvor man skulle diskutere Trumps erklæring.

“Hvad mig angår, så er alle araberne ikke to shekels værd,” sagde en palæstinenser, der blev interviewet i Ramallah.” En anden palæstinenser bemærkede: “Der er ingen arabere eller muslimer tilbage.” En tredje palæstinenser sagde: “Jeg finder det mærkeligt, at der stadig er arabere, som forventer, at der kommer noget som helst godt ud af Den Arabiske Liga. Hvornår vågner araberne op?”

“Enhver, der forventer, at de slidte, arabiske regimer forsvarer Jerusalem, lever i en illusion,” sagde den palæstinensiske, politiske kommentator Mohammed Ismail Yassin. “Det eneste, man kan forvente af disse regimer, er endnu flere fejlslag. De arabiske regimer har travlt med at udgyde deres eget folks blod.”

Imidlertid ser det ud til, at palæstinenserne væmmes, ikke bare over de arabiske ledere, men også over deres egen præsident, Abbas. En palæstinensisk, offentlig meningsmåling, der blev offentliggjort i denne uge, viste, at 70% af palæstinenserne ønsker, at Abbas skal gå af. For tre måneder siden sagde 67% af de palæstinensere, som blev interviewet i en anden meningsmåling, at de ønskede, at Abbas skulle trække sig. Den seneste meningsmåling viser, at palæstinenserne ønsker ledere med en hårdere linje, så som Fatahs fængslede leder, Marwan Barghouti, og Hamas-lederen Ismail Haniyeh.

Palæstinenserne har fået nok af Abbas, fordi de blandt andet mener, at han ikke er barsk nok over for Israel. Mange så gerne, at Abbas annullerede Oslo-aftalerne med Israel og åbent tilslutte sig den “væbnede kamp”. De ønsker også, at han skal standse sikkerhedssamarbejdet med Israel. I et forsøg på at formilde palæstinenserne i gaderne er Abbas og hans topembedsmænd tyet til opflammende retorik imod Israel og Trump-administrationen.

Beslutningen om at boykotte den amerikanske viceudenrigsminister Mike Pence’ besøg i denne måned handler også om, at man forsøger at absorbere vreden i gaderne. Abbas og hans Palæstinensiske Selvstyre har tillige gjort det klart, at de ikke længere betragter Trump-administrationen som en “ærlig” og “upartisk” mægler i en fredsproces med Israel. Den palæstinensiske selvstyreledelse har hermed kundgjort, at den afviser enhver fredsplan, som er foreslået af Trump-administrationen, også selvom planen opnår støtte hos arabiske lande så som Saudi-Arabien og Egypten.

Mahmoud Abbas og hans Palæstinensiske Selvstyre har gjort det klart, at de afviser enhver fredsplan, som er foreslået af Trump-administrationen. Billedet: Abbas taler til FN’s Generalforsamling den 20. september 2017. (Foto ved Kevin Hagen/Getty Images)

Den palæstinensiske strategi er nu at arbejde hårdt for at forpurre enhver fredsplan, som måtte komme fra Trump-administrationen. Palæstinenserne er overbeviste om, at kronprins Mohammed bin Salman og andre arabiske ledere er i gang med at strikke en ny “konspiration” sammen bag deres ryg – med det formål at “likvidere” den palæstinensiske sag ved at påtvinge dem en acceptabel løsning. Dette har selvfølgelig intet at gøre med Trumps Jerusalem-erklæring. Det har været den palæstinensiske position også før Trump fremsatte sin erklæring, og den position vil næppe ændre sig efter hans erklæring.

Palæstinenserne har bragt sig på kollisionskurs ikke bare med USA , men også med den arabiske verden. Spørgsmålet er nu: Hvordan vil de arabiske regimer reagere på den seneste anklage om brodermord, som deres palæstinensiske brødre retter imod dem?

Khaled Abu Toameh, prisvindende journalist med base i Jerusalem.

 

 

 

Palæstinenserne: De arabiske herskere er nogle forrædere, nogle kujoner
af Khaled Abu Toameh
8. Januar 2018
Oprindelig engelsk tekst: Palestinians: Arab Rulers are Traitors, Cowards
Oversat af Mette Thomsen

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE