Nyt

Donald  Trump vil idag erklære Jerusalem for at være Israels hovedstad. Det siger kilder i administrationen. Bekræftelserne er tiltaget i styrke efter, at historien lækkede tirsdag.

Det er en beslutning med et stort historisk avtryk.

Trump gør noget ingen anden præsident har gjort i nyere tid: Han udstikker en helt ny kurs fra en helt ny situation: Fredsprosessen er død, der findes ingen fredsproces. Hvis Hamas og PLO går sammen, er det ikke for at forhandle om fred. Iran opruster Hizbollah i nord og i Gaza står Hamas. Længere sydpå, i Sinai, er der et oprør igang mod både Egypten og Israel.

Mandag landede to raketter inde i Israel, affyret fra Sinai. Natten til lørdag angreb israelske fly en iransk militærbase ved byen Al-Kiswa syd for Damaskus. Hverken IS eller Iran ligger på den lade side.

At erklære Jerusalem for hovedstad er en vedtagelse af stor symbolsk betydning: Trump siger til israelerne: -Vi står skulder ved skulder med jer. Jerusalem er 3.000 års historie. Det er centrum for jødedom og kristendom. Islam kom sent og alligevel hevder den at være det sidste og ultimative budskab, som ophæver alle de foregående. Det er den mest imperialistiske religion nogensinde, som også vil ha al-Quds.

ANNONSE
De optøjer vi så i efteråret, da Israel opsatte metaldetektorer på Tempelbjerget var et forvarsel. Palæstinenserne og de islamiske ledere tror de kan bruge truslen om optøjer som pressionsmiddel. Israel skal skridt for skridt presses i defensiven.

Trump overrasker dem. Han gør alle deres beregninger til skamme. Dermed viser han en handlekraft, et mod og en styrke som gør, at andre også bliver usikre på, hvad han kan finde på. De kan ikke bruge forgængernes forudsigelighed som målestok. Der er en ny sherif i byen.

Islamiske ledere benytter trusler, og de har virket. Nu viser Trump, at han ikke lader sig true eller skræmme.

Det er en viktig markering. NRKs Anders Magnus visste ikke helt hva han skulle si. Han snakket om valget i Alabama og de evangeliske kristne.

 

Det Trump gør er ikke lunacy, som den venstreorienterede elite i Vesten ellers tror.

Denne elite har belært israelerne i tiår om, hvad de skal gøre i deres eget land. EU har følt, at de har haft et moralsk overtag.

Israelerne har for længst lukket ørerne for fremmede, som vil belære dem om deres eget land. Vi burde også lukke ørerne for venstreorienterede, som vil belære os om, hvad der er bedst for vores land. De tror jo ikke på vores land, de er antinationale.

Israelerne har ikke råd til lave en sådan fejl. De har fået en ven i Det Hvide Hus. Også israelerne troede, at det med Jerusalem mest var mundsvejr. Men noget er sket.

Ved at erklære Jerusalem hovedstad, har Trump overrasket venstreeliten i Vesten og den muslimske verden.

De er i defensiven. De venstreorienterede  bliver nødt til at vælge. De må vise, hvilken side de hører til.

Vi vil følge det nøje.

ANNONSE