Nyt

I den lille kystby Oskarshamn, som ligger på Sveriges sydkyst ud for Öland, er indbyggerne blevet bange for at gå ud om aftenen efter mørkets frembrud. Politiet har som en konsekvens startet jogge- og vandregrupper for offentligheden.

Ideen om vandregrupperne kommer fra Peter Karlsson, som er politiinspektør i Oskarshamn. Han har registreret, at der er mange, som gerne vil både løbe og gå tur, men at de afstår når det er blevet mørkt. Karlsson pointerer, at der ikke sker så meget i Oskarshamn og at utrygheden skyldes «indtryk fra hændelser ude omkring i verden».

– Det finns en upplevd otrygghet mer än en faktisk. Det händer nog inte så mycket här, men människor tar intryck från händelser i omvärlden och känner sig otrygga ute när det är mörkt, säger han till SVT Nyheter Småland.

– Vi anpassar tempot helt och hållet efter dem som kommer.

Men selv om Karlsson forsøger at dæmpe indtrykket af den oplevede utryghed, så vælger han at udstyre de joggende politibetjente med våben, baton og håndjern. Selv om de altså skal jogge i deres fritid.

ANNONSE

– Det kommer att ligga utanför vår ordinarie arbetstid eftersom vi kommer att använda vår betalda fystid till träningsrundorna, sier Peter Karlsson.

Däremot måste polisen vara utrustad för tjänst vilket innebär att de måste jogga med vapen, batong och handfängsel. Lite skumpigt, kunde de konstatera efter en provtur.

– Vi har provat oss fram och hittat en väst som kan fixera utrustningen och som funkar att springa i, säger Peter Karlsson, som lovar att det inte blir fråga om något elittempo i joggingspåret.

 

SVT

ANNONSE

2 svar til “Bevæbnet politi jogger med nervøse løbere”

  1. David siger:

    Ja, det går jo godt. Berigelsens glæde i fuldt flor.