Nyt

Hverken Tyrkiets præsident eller oppositionen i landet godtager beklagelsen fra Norge og NATO efter at være blevet fremstillet som fjende under en NATO-øvelse.

Tyrkiet kaldte 40 soldater hjem fra NATO-øvelsen Trident Javelin i Norge, fordi landets grundlægger Mustafa Kemal Atatürk og præsident Recep Tayyip Erdogan blev fremstillet som fjender.

Generalsekretær Jens Stoltenberg beklagede dette overfor Erdogan, og det samme gjorde den norske forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen, fredag.

Men beklagelserne fik ikke den tyrkiske præsident til at bløde op. Han kommenterede hændelsen i en direkte TV-tale lørdag.

– Dette kan ikke løses med en enkelt undskyldning, sagde Erdogan, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Nedrige folk
– Under NATO-øvelsen blev der udvist manglende respekt. Det blev begået fejl, ikke af fjolser, men af nedrige personer, sagde den tyrkiske præsident.

Bakke-Jensen understregede fredag, at den melding, som blev vist på et lukket netværk under øvelsen, på ingen måde afspejler Norges syn på Tyrkiet.

Stoltenberg understregede også, at øvelsesmeldingen ikke var et udtryk for NATOs holdning til medlemslandet Tyrkiet.

Ifølge Stoltenberg blev meldingen lagt ud af en civil leverandør indlejet af Norge i forbindelse med øvelsen, og han oplyste endvidere, at vedkommende øjeblikkelig blev fjernet.

Oppositionsleder
Tyrkias opposisjonsleder, Kemal Kiliçdaroglui fra Det republikanske Folkeparti (CHP), fastholder også, at beklagelsen fra Norge og NATO ikke er nok.

– Dette er ikke en sag, som kan ordnes med en ordinær beklagelse, sagde han ifølge den tyrkiske avis Daily Sabah under et partimøde i Ankara lørdag.

– Ingen kan fornærme Tyrkiets nuværende ledelse og historie. Vi fordømmer dette på det stærkeste, sagde han.

ANNONSE