Nyt

Jens Stoltenberg fordømmer afbrændingen af ​​en koran uden for den tyrkiske ambassade i Stockholm. Han kalder det en skammelig handling og siger, at han deler muslimernes smerte. Stoltenberg udtaler sig ikke kun specifikt om afbrændingen uden for den tyrkiske ambassade, men på et generelt grundlag.

– Jeg ved, at afbrændingen af ​​Koranen i Stockholm har givet stærke reaktioner i Tyrkiet. Jeg forstår og deler denne smerte, sagde Stoltenberg på et pressemøde med den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Çavusoglu torsdag.

– Jeg ser personligt afbrændingen af ​​den hellige bog som en skammelig handling, tilføjede han. (NTB)

Stoltenberg blander sig dermed i den debat i Vesten, der har stået på lige siden karikaturstriden i 2005/06 og stiller sig op med dem, der ønsker en restriktiv linje. Det kan ske under henvisning til sikkerhedssituationen, som Oslo-politiet gjorde, eller det kan ske ved lov. Så vil blasfemiloven blive genindført.

I den nuværende situation er det sikkerhedsargumentet, der bruges. Tyrkiet ved, hvordan man udnytter det. De vil have løfter fra Sverige. Finland har forbud mod at brænde hellige bøger.

Stoltenberg var torsdag i Tyrkiet, både for at diskutere NATO-medlemskab og for at se på ødelæggelserne efter jordskælvet.

Udenrigsminister Mevlüt Çavusoglu stod ved Stoltenbergs side på pressemødet og sagde, at det, de hidtil har set fra Sveriges side, ikke er nok til, at Tyrkiet lukker Sverige ind.

– Vi har ikke set konkrete tiltag endnu, sagde han på pressemødet.

– Tyrkiets bekymringer skal imødekommes, sagde den tyrkiske udenrigsminister.

(…)

– Forpligtelserne i trepartsaftalen er vigtige for os. De seneste provokationer, især i Sverige, har ikke hjulpet, siger Çavusoglu. (NTB)

Tyrkiet har krævet udlevering af kurdere fra Sverige, og Sverige har afslået nogle af anmodningerne.

Det er ikke kun Koranens afbrænding, men også en symbolsk ophængning af en Erdogan-dukke, modelleret efter Benito Mussolini, der har provokeret Ankara. Erdogan kan ikke lide at blive hånet. Mussolini blev hængt på hovedet på en tankstation sammen med sin elskerinde. Det er en sammenligning, Erdogan ikke kan lide. Lige så lidt som Rasmus Paludans koranbrænding.

ANNONSE

Spørgsmålet er, om Tyrkiet vil forsøge at presse Sverige til at indføre et de facto forbud mod koranafbrænding. Så vil Erdogan kunne hævde en stor sejr i den muslimske verden og fremstå som troens forsvarer.

Det er lidt mærkeligt, at Stoltenberg går meget op i at opfylde Erdogans ønske.

Hvis det skulle ske, ville Vesten have bøjet sig for den voldsmandens veto. Det er at man kan true Vesten til underkastelse.

ANNONSE

Mest læst

Knæfaldet