Nyt

Det amerikanske udenrigsministerium advarer nu om øget terrorrisiko i Europa resten af året, og beder amerikanske borgere om at udvise ekstra forsigtighed på højtidsdage og under arrangementer i vores del af verden. Også i lufthavne.

Det betyder i oversat til daglig tale, at amerikanske myndigheder mener, at terrorfaren er større end normalt i julen, hvilket er ganske logisk, når man tænker på terrorangrebet mod julemarkedet i Berlin den 19. december sidste år.

Nettavisen citerer udenrigsministeriets rejseråd:

De seneste veldokumenterede hændelser i Frankrig, Rusland, Sverige, Storbritannien, Spanien og Finland viser, at IS, al-Qaida og andre grupperinger har evnen til at planlægge og udføre terrorangreb i Europa. Sidste år blev flere dræbt ved et julemarked i Berlin, i metroen og på en natklub i Istanbul nytårsaften, står der i rejse-anbefalingerne, som er lagt ud på ministeriets netsider.

Listen over ekstra udsatte steder er lang:

 • turistattraktioner,
 • transportknudepunkter,
 • markeder/indkøbscentre,
 • officielle bygninger,
 • hoteller,
 • natklubber,
 • restauranter,
 • kirker,
 • parker,
 • store arrangementer,
 • uddannelsesinstitutioner,
 • lufthavne,
 • andre bløde mål.

Det er værd at mærke sig, at kirker nævnes særskilt.

Terror mod kirker under kristne højtider er kendt fra Egypten og i øvrigt i Mellemøsten, men kan i princippet ramme når som helst – det viser mordet på den katolske præst, Jacques Hamel, som fik halsen skåret over af to islamiske terrorister, mens han forrettede tjeneste i Saint-Étienne-du-Rouvray den 26. juli sidste år.

ANNONSE

State department fremhæver også variationerne i metoderne:

– Terrorister angriber på forskellige måder, ved brug af våben, eksplosiver, ved brug af køretøj og skarpe redskaber, som er vanskelige at opdage, før de angriber.

Hvis amerikanske myndigheder giver sådanne rejseråd til turister i Europa, kunne man måske forvente, at europæiske myndigheder gav sine egne borgere en form for bo- og leveråd?

ANNONSE