Nyt

Reda Kriket blev arresteret lige før han skulle iverksette et storstilet og voldelig angreb i Frankrig sidste uge.

 

Meldingene er lakoniske og kan på ingen måde formidle hvad det er tale om: Krig i Europas byer, mod civilbefolkningen. Europas liberale elite kunne nog ha fundet frem til en vis forståelse for angrebene hvis jihadisterne havde angrebet institutioner. Men den tjenesten gør de dem ikke. De angriber befolkningen. Det er svært at finde nogen begrundelse for det.

Men devisen om at vi forsvarer hverdagen har et anstrøg af bortvendt blik, af ikke at ville indrømme at byerne og indbyggerne er under angreb. Det sies at vi må forsvare normaliteten. Men normaliteten er væk.

Den som stirrer ind i øjnene på Reda Kriket burde forstå hvorfor.

Hjemme i hans lejlighed fant politiet:

* 1,3 kilo industriell dynamitt, tusenvis av stålkuler og 105 gram med eksplosiver av samme type som ble benyttet i Brussel-angrepene. Terrorister har flere ganger tidligere brukt metallkuler og spikre i bombene sine for å maksimere potensialet for personskader.

* Et titalls liter med forskjellige kjemikalier som kan brukes til å fremstille bomber, blant annet hydrogenperoksid, aceton og glyserin.

* Fem Kalasjnikov-automatvåpen, en kroatisk-produsert maskinpistol, syv andre håndvåpen og en omfattende mengde ammunisjon.

* Fem stjålne franske pass, syv mobiltelefoner og to datamaskiner. Sistnevnte inneholdt ifølge statsadvokaten flere dokumenter som beskriver hvordan man lager en bombe.

Sagen rulles op og har forgreninger, stadig nye forgreninger. Men det holder længe at se ind i Krikets øjne.

En tredje mand er sigtet af de belgiske anklagemyndigheder for at planlægge et angreb i Frankrig. Det skriver Reuters.

Der er tale om en 33-årig mand med initialerne Y.A., der blev anholdt torsdag.

– Han er blevet sigtet for at have deltaget i en terrorgruppes aktiviteter, skriver de belgiske myndigheder i en meddelelse ifølge AFP.

To andre er tidligere blevet anholdt for at planlægge terror og er i de belgiske myndigheders varetægt.

Mistænkt for planlagt angreb i Frankrig er sigtet

Sagen udspringer fra anholdelsen af Reda Kriket, der blev anholdt i Paris i sidste uge efter fund af sprængstof og våben i hans hjem.

Franske myndigheder har fortalt, at de ikke ved, hvad præcist målet for det planlagte terrorangreb var. Men franskmændene mener, at der har været tale om en “umiddelbart forestående” og “ekstremt voldsom” handling

/ritzau/Reuters
ANNONSE