Nyt

 Foto fra gassangrebet mod Khan Sheikhoun 4. april 2017. Russerne forsøgte at lægge skylden på oprørerne. Flere rapporter har siden slået fast, at det var Bashar al-Assad, som stod bag.

 

Det russiske forsvarsministerium har offentliggjort billeder, som viser «uigendrivelige beviser» for, at USA samarbejder med IS. Dele af billederne er fra mobilspil eller den irakiske hærs bombning af Falluja, skriver Aftenposten.

Det er ikke nye påstande. På nettet findes «dokumentation» for, at det var amerikanerne, som skabte IS. Donald Trump udtrykte sig også upræcist om det i valgkampen, da han sagde, at Obama «created IS». Et «bevis» som anvendes, er en rapport fra forsvarets efterretningsorganisation, hvor det ser ud som om amerikanerne er ansvarlige for IS. Men rapporten er redigeret, og vigtige elementer er klippet væk, så det fremstår som et samarbejde.

ANNONSE

Russerne har brugt denne form for psykologisk krigsførsel i lang tid. Den er målbevidst og ondsindet. Den dækker over, at russerne med sin krigsførsel har begået talrige forbrydelser i Syrien, ved bombning af civile mål, eksempelvis sygehuse. Hertil kommer, at russiske kilder sørger forat sprede usikkerhed om Bashar al-Assads brug af kemiske våben.

Disse ideer har fået et vist fodfæste, så der nu er folk, der tror, at USA skabte IS på samme måde, som de mener, at Israel skabte IS. Det er tanker, der vækker genklang blandt muslimer.

Vi har derfor yderliggående forestillinger både blandt vesterlændinge og blandt muslimer om amerikansk og israelsk samarbejde med den værste terrororganisationen verden endnu har set. Et tegn på højreekstremisme er villigheden til at tro på sådanne fantasier, på samme måde som forestillingen om, at USAs regering stod bag 9/11.

Russerne udnytter mistilliden til vesten blandt arabere og en generel «overtro»: Magten skjuler sig, og det du ser udadtil, er aldrig det sande billede. Under Putin har denne organiserede disinformation antaget et hidtil uset omfang.

Den britiske parlamentariker, Dan Hannan, skriver i en artikel i Washingtonexaminer.com, at russerne forsøger at undergrave tilliden, ikke bare til institutionerne i Vesten, men til selve sandhedsbegrebet overhovedet. Alt er løgn og bedrag.

Around five years ago, an RT interviewer — a Russian woman with big lips, big eyelashes, and excellent English — spent 20 minutes trying, with increasing shrillness, to get me to say on air that the Iraq War had been a long-planned act of American aggression. Although I had opposed the war, I did my best to point out that Saddam Hussein had invaded a neighboring state without provocation, and had afterwards refused to comply with the ceasefire terms, but she just got angrier. I decided after that not to appear on the channel again.

Omtrent samtidig begyndte RT at betale politikere for at stille op til interviews.

You’re not supposed to come away from an RT report thinking that the West started the conflict in Ukraine, or that the Boston marathon bomb was planted by the U.S. government. You’re supposed to come away thinking that all news is nonsense. CNN, Fox, RT, the BBC — they’re all bovine excrement. The aim, in other words, is not to deceive but to discredit, disillusion, and dishearten.

Der er flere grunde til publikums mistillid til medierne: Én er politisk. Publikum har opdaget, at de ikke kan stole på medierne, som har en agenda, de ikke er åbne om.

I tillegg kommer en teknologisk utvikling: Nyheter er blitt fragmentert og finnes nå på et utall plattformer. Tilbudet er grensløst. Hvordan beholde vurderingsevnen? Hva er pålitelig?

Russerne hopper ind og udnytter mulighederne for at fyre op under mistilliden, så folk til sidst ikke stoler på nogen.

Putin smigrer folks kynisme, som Hannan rammende opsummerer:

Sensing a genuine — and in many ways justified — cynicism about the old media in the West, RT flatters that cynicism. You, our viewer, it implies, are too smart to fall for the garbage that the legacy media want you to believe. At least, you’re balancing your outlook.

Hvordan skal man modarbejde opløsningen? Ved at være mest mulig sandfærdig. Politisk korrekthed har gjort mere for at ødelægge folks tillid end noget andet. Og det fortsætter. Hver eneste dag.

https://www.aftenposten.no/verden/i/p07VR/Russland-hevdet-a-ha-fotobevis-for-at-USA-stotter-IS-i-Syria-Bildene-var-hentet-fra-et-dataspill

ANNONSE