Nyt

Den svenske bistandsorganisation, Sida, har bidraget til at etablere et laboratorium for at sikre beviser efter vold og voldtægt mod kvinder i Somalia.

Sida er Sveriges direktorat for udviklingssamarbejde og er, som det danske Danida, underlagt Udenrigsministeriet.

Sida har samarbejdet med lokale somaliske myndigheder i regionen Puntland om det kriminaltekniske laboratorium.

– Det här kriminaltekniska laboratoriet är det första och nu har det blivit ett center. Det finns inte något liknande i hela Somalia, sier Barni Nur, som er utsendt fra Sida i Somalias naboland Kenya.

Det lokale parlament i Puntland i det nordøstlige Somalia besluttede i foråret, at alle former for vold mod kvinder skulle være ulovlige.

Det kan lyde underlig, at man er nødt til at votere over noget så indlysende, men som Sveriges Radio skriver, har kvinder hidtil været jaget vildt:

Eftersom det inte funnits en liknande lag innan så har män kunnat misshandla, våldta och på andra sätt skada kvinnor utan att behöva lagföras för det.

Den føderale regering i hovedstaden Mogadishu har for øvrigt endnu ikke taget stilling til spørgsmålet om vold mod kvinder, skriver sverigesradio.se.

Nej, det er jo et kompliceret spørgsmål, der nok kræver flere års udredning og udvalgsarbejde, hvor man vejer argumentert for og imod hinanden, før man kan fremlægge noget endeligt for parlamentet.

Ifølge Barni Nur, er vold mod kvinder øget i Somalia, og han mener derfor, at det kriminaltekniske laboratorium er et naturligt skridt efter at den nye lov blev vedtaget i Puntland.

– När det kommer till polisen så är tanken att man följer upp detta. Då kan man ta ett DNA-prov av kvinnan och hennes kläder. Sedan försöker man testa proven för att se vem den skyldige är, sier Nur.

Sverige ligger som bekendt selv i verdenstoppen, når det drejer sig om voldtægter, og ser måske dette som et internationalt indsatsområde? Er det ikke knowhow, det hedder?

I så fald burde Somalia passe lidt på, så de ikke samtidig overtager flere elementer i den svenske retspleje og det latterligt lave svenske strafniveau:

Svensk politi henlegger 13 voldtektssaker – hver dag

Mohammed voldtok jente (13) på skoletoalett. Straff: to måneders fengsel.

Sverige: Elev som voldtok fikk bli på skolen – voldtok igjen

Gruppevoldtok 15-åring – slipper utvisning

 

Sveriges Radio: Nytt laboratorium ska utreda våldtäkter i Somalia

ANNONSE

Ét svar til “Sverige vil bekæmpe voldtægter – i Somalia”

  1. Glennie Sørensen siger:

    Vi har altså selv, mindst lige så slappe love, angående vold og voldtægter, her i Danmark…