Kunstbilde

Frank Eugene (1865-1936)
Platinakopi, The Royal Photographic Society Collection at the National Media Museum, Bradford.

De fire fotografer er fra venstre Frank Eugene selv, som viser egne bilder til sine venner og fotograf-kolleger Alfred Stieglitz (1864-1946), Heinrich Kühn (1866-1944) og Edward Steichen (1879-1973).

To av de tilstedeværende fotografer skulle få en sentral betydning for anerkjennelsen av fotografi som en selvstendig kunstnerisk uttrykksform. Stieglitz både som utøver, gallerist og redaktør for kvartalsskriftet Camera Work (1903-1917), og Steichen spesielt som initiativtaker og kurator for den legendariske utstillingen The Family of Man, først vist i 1955, og deretter blant annet i Kunstindustrimuséet i Oslo, der den satte en besøksrekord.

På den tid bildet ble tatt, var alle fire representanter for den retning som ble kjent som piktorialisme svært enkelt sagt et forsøk på å få fotografi til å ligne annen bildekunst, blant annet ved bruk av kopieringsteknikker som gummitrykk, bromolje og, som her, platina/palladiumtrykk. Men i det siste nummeret av Camera Work ble det publisert bilder av Paul Strand (1890-1976), som representerte et brudd med piktorialismen til fordel for Straight Photography, som fullstendig dominerte The Family of Man. – som har en egen nettside hos Museum of Modern Art.

ANNONSE

Læs også

The Hand of Man (1902) -
Fra Bretagne (1904) -
Solnedgang (illusjon). -
Quai d’Orsay (1931) -
Eddystone Fyrtaarn (1846) -

Mest læst