Kunstbilde

Alfred Stieglitz (1864-1946)
Platinakopi, 16,2 x 21,3 cm, Getty Center, Los Angeles.

Alfred Stieglitz var en betydelig fotografisk kunstner, og dessuten en av de fremste forkjempere for at fotografi skulle betraktes som en selvstendig gren innen bildekunsten. Fra 1897 til 1903 redigerte han Camera Club of New Yorks tidsskrift Camera Notes, og i 1903 startet han sitt kvartalstidskrift Camera Work, som besto til 1917, da USA gikk inn i den første verdenskrig. Ved siden av dette drev han gallerier, som ved siden av fotografi også viste annen moderne kunst.

I både Camera Notes og Camera Work ble det lagt meget stor vekt på illustrasjonenes kvalitet, og for å oppnå dette ble det bare brukt fotogravyr i presentasjonen av fotografier. Det kan nevnes at Preus museum i Horten har en komplett samling av Camera Work, foruten flere av Stieglitz’ fotografier.

Dagens bilde må nok karakteriseres som piktorialistisk – det vil si at det i stil og uttrykk ligger nær opp til tradisjonell bildekunst. Men det siste nummer av Camera Work presenterte verker av den unge Paul Strand (1890–1976), som sto for et mer rendyrket fotografisk uttrykk, som ikke trengte å låne noe som helst fra de andre kunstarter.

ANNONSE
ANNONSE

Mest læst

Knæfaldet