Kunstbilde

Foto: Olav Bjørkum

Reiser man i det indre av Sverige er ikke tanken på bilferjer den fremste man har i hodet. I Jämtlands län ligger Storsjön, noenlunde så midt i landet som tenkes kan. Midt i innsjøen ligger lille Norderö. Navnet har den etter den norrøne guden Njord. Øya har to ferjeforbindeler – en mot øst og en mot vest. Tilfellet denne dagen ville at en Dodge veteranbil ventet oå neste tur til fastlandet. Rett bak bilen (årsmodell ukjent) er det et venterom, eller väntsal, som svenskene noe pretensiøst kaller det. I dette tilfellet er venterommet på noen få kvadratmeter, fritt for utsmykninger, har en enkel trebenk – og er drepende kjedelig. Eneste åndfullhet er ordet vandal sprayet på panelovnen.

En av ferjene til Norderön heter Skidbladner (ja, med 2 d’er), etter skipet til den norrøne guden Frøy. Også vår egen Skibladner går i ferskvann (Mjøsa). Den er dessuten bygget i Motala i Sverige.
Norderö er dominert av jordbruk og har ca 140 fastboende. Kirken er fra 1100-tallet

ANNONSE

Læs også

Fanatikerne (1866) -
Løgn og bedrag i Kina -
Frans af Assisi-øjeblik -
Den sidste nadver -
Slottet i Christiania (1843) -
Tjenersindet -