Kunstbilde

Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783-1853)
Olje på lerret, 142 x 178,3 cm, Charlottenborg (kunstakademiet), København

I europeisk renessanse og klassisisme hentet man ofte dine motiver fra den gresk-romerske litteratur og mytologi. Men i og med romantikken ble interessen også rettet mot både germansk og keltisk mytologi. Her har Eckersberg tatt for seg et motiv hentet fra den norrøne mytologi, guden Balders død.

Enkelt sagt handler historien om at Balders død var forutsagt, men gudinnen Frigg (Odins ektefelle) sørget for at alle levende vesener lovet å ikke skade Balder. Men hun glemte å henvende seg til mistelteinen (sentral i keltisk mytologi).

Den norrøne gudeverdens evige skurk Loke (av noen identifisert med den keltiske guddom Lug) laget en kastepil av misteltein, ga den til Balders blinde bror Hødd, som kastet den – og selvfølgelig traff og drepte Balder. Forsøk på å få hentet Balder tilbake fra Helheim mislyktes – her er også Loke mistenkt for å stå bak. Men etter Ragnarokk skal Balder vende tilbake, sies det.

ANNONSE

I bildet ligger Balder død i forgrunnen, og fra venstre mot høyre kan vi se en glisende Loke. den blinde Hødd, Frigg, Odin med sitt spyd og Tor med hammeren. I bakgrunnen de tre nornene og asken Yggdrasil.

ANNONSE

Læs også

Læs også