Kunstbilde

Peter Paul Rubens (1577-1640)

Olje på tre, 87,6 x 107,3 cm, Norton Simon Museum, Pasadena

Lukas 23, 55-56 og 24, 1-10 (Dansk Bibel 1933)

Men Kvinderne, som vare komne med ham fra Galilæa, fulgte efter og så Graven, og hvorledes hans Legeme blev lagt. Og de vendte tilbage og beredte vellugtende Urter og Salver; og Sabbaten over holdt de sig stille efter Budet. Men på den første Dag i Ugen meget årle kom de til Graven og bragte de vellugtende Urter, som de havde beredt. Og de fandt Stenen bortvæltet fra Graven. Men da de gik derind, fandt de ikke den Herres Jesu Legeme. Og det skete, da de vare tvivlrådige om dette, se, da stode to Mænd for dem i strålende Klædebon. Men da de bleve forfærdede og bøjede deres Ansigter imod Jorden, sagde de til dem: “Hvorfor lede I efter den levende iblandt de døde? Han er ikke her, men han er opstanden; kommer i Hu, hvorledes han talte til eder, medens han endnu var i Galilæa, og sagde, at Menneskesønnen burde overgives i syndige Menneskers Hænder og korsfæstes og opstå på den tredje Dag.” Og de kom hans Ord i Hu. Og de vendte tilbage fra Graven og kundgjorde alle disse Ting for de elleve og for alle de andre. Men det var Maria Magdalene og Johanna og Maria, Jakobs Moder, og de øvrige Kvinder med dem; de sagde Apostlene disse Ting.

Kvinner ved graven nevnes i alle de kanoniske evangelier, hos Marcus (16,1) nevnes Maria Magdalena, Maria, Jacobs mor og Salome. I Matthaeus 28,1 nevnes bare Maria Magdalena og den andre Maria. Lukas (24,10) nevner et uspesifisert antall, og navngir bare Maria Magdalena, Johanna og Maria, Jacobs mor. Men Johannes antyder ganske klart (20,1) at Maria Magdalena var alene.

Identifikasjonen av kvinnene i Rubens’ maleri er omdiskutert. Nummer to fra venstre i rød kjole har blitt oppfattet som Maria Magdalena, mens andre har identifisert henne med kvinnen lengst til høyre, som dekker seg bak et slør. Den mørk-kledde, og klart eldre (nummer fire fra venstre) kan forstås som Jesu mor. Evangelistene navngir fire eller fem (dersom den andre Maria ikke er forstått som den samme som Jacobs mor), og med Jesu mor blir det i alt seks kvinner, slik Rubens har fremstilt det.

ANNONSE