Kunstbilde

Christer Strömholm (1918-2002)
Sølvgelatinkopi, 20 x 26 cm.

Fram til den 1. oktober er det fortsatt mulig å se utstillingen Post Scriptum – fotografier av Christer Strömholm hos Blomqvist Kunsthandel, Tordenskiolds gate 5 i Oslo.

Mange har bemerket at Christer Strömholms bilder av barn er noe helt for seg selv. Han ser barn – i både romlig og overført betydning – på deres eget nivå. Her er det ingen sentimentalt romantiserende lengsel etter det tapte paradis – fotografen har selv vært et barn, og har ikke glemt det helt bort.

Perpignan ligger like nordøst for Pyrenéene, ikke langt fra grensen mot Catalonia. Etter nederlaget i 1940 var byen en del av Vichy-Frankrike, men etter landgangen i Nord-Afrika i 1942 ble byen, sammen med resten av Frankrike, besatt av tyskerne til våren 1945. Strömholms bilde er tatt i 1949, ikke så lenge etter frigjøringen. I Frankrike som i Norge var det lenge mangel på det meste, og vi som den gang var barn, måtte ofte bruke både arvede og lappede klær. Leketøy var det lite av, og et slikt fuglebur må ha vært spennende saker.

ANNONSE