Nyt

SPDs leder, Martin Schulz, mener at forbundskansler Angela Merkel betaler prisen for en alt for undvigende måde at drive politik på.

Schulz hamrede løs på Merkel, da partilederne mødtes til den såkaldte «elefant-runde» i Berlin søndag. Elefantrunden er tyskernes version af partilederdebatten på valgftenen.

– Jeg mener Merkel har drevet en skandaløs valgkamp, fordi hun hele tiden har nægtet at gå i debat med partier til venstre og til højre, og fordi hun hele tiden var så vag omkring sine egne standpunkter, skabte hun et vakuum, som AfD kunne fylde, sagde Schulz.

Lover konfrontationer

Selv er Schulz fast besluttet på at afslutte den siddende storkoalition mellem SPD og Merkels partialliance CDU/CSU. Han vil i stedet gå i opposition.

SPD-lederens spådom er, at Merkel vil danne en ny koalition med liberale FDP og miljøpartiet Die Grüne.

– Jeg kender hende. Disse koalitionssamtaler vil finde sted. Merkel vil give dem hvad som helst for at beholde magten. Det er ikke svært for hende. Nogen har kaldt hende en «støvsuger», hun opsuger andres ideer, sagde Schulz.

Det landet har brug for nu, er ordentlige, politiske konfrontationer, tilføjede han.

Ønske om stabilitet

Merkel svarede, at det gjorde henne trist at høre Schulz karakterisere storkoalitionen på denne måde.

– Men realiteten er, at Tyskland har behov for en regering. Jeg er glad for, at der i hvert fald er to partier, som er åbne for diskussion, sagde hun.

FDPs leder Christian Lindner anbefalede en mere konstruktiv tilgang.

– Vi ønsker ikke at fortsætte valgkampen nu, Schulz. Det vi må gøre nu, er at stabilisere Tyskland i det som er turbulente tider – både for Europa og for verden, sagde han.

ANNONSE