Nyt

kronprins Nasser bin Hamad al Khalifa

 

Kongedømmet Bahrain gik i forrige uge ud med en kraftig fordømmelse af den arabiske blokade af Israel, og bekendtgjorde samtidig, at det står bahrainske borgere frit for at besøge Israel.

Bekendtgørelsen fandt sted i sidste uge ved en inter-religiøs markering på Simon Wiesenthal-centrets «Museum of Tolerance» i Los Angeles i overværelse af kronprins Nasser bin Hamad al Khalifa. Mere end 400 deltagere som repræsenterede forskellige religioner deltog, blandt dem også officielle repræsentanter fra andre hovedsageligt muslimske og ikke-så-Israel-venlige-lande som Kuwait, Egypten, Malaysia, De forente arabiske emirater og Aserbajdsjan.

Hændelsen skal ses i lyset af den eskalerende konflikt mellem sunni- og shiamuslimer eller rettere sagt mellem disses respektive selvbestaltede fanebærere, regimerne i Saudi-Arabia og Iran.

Østaten Bahrain ligger bogstaveligt talt i klemme i denne konflikten: I vest er der en 25 km lang vej, som knytter landet til Saudi-Arabien, og ti nautiske mil (19 km) mod syd ligger Qatar. Godt 350 nautiske mil mod øst, over bugten kendt som den Persiske Golf, men som konsekvent kaldes den Arabiske Golf set fra den arabiske halvø, ligger Iran.

ANNONSE

Ved arrangementet i Los Angeles blev også Kong Hamad bin Isa Al Khalifas erklæring om religiøs tolerance offentliggjort.

pastedGraphic.png

Erklæringens udgangspunkt, Bahrains mangeårige tradition som et land, hvor forskellige religioner har levet fredeligt side om side i generationer, er for så vidt rigtig i den forstand, at landet med ca. halvanden million indbyggere har vel 14,5 % kristne, 10 % hinduer, 2,5 % buddhister og knapt 50 jøder. Elefanten i denne erklæring er imidlertid landets store shiamuslimske minoritet, som udgør godt 70 % af den muslimske del af befolkningen. Kongefamilien er sunnier, og i frygt for at shiamajoriteten skal få for stor magt og indflydelse, er regimet i god klassisk, arabisk ånd gået hårdhændet til værks mod dissidenter og shiaer.

For dette har Bahrain høstet bred international fordømmelse, blandt andet fra USAs udenrigsminister Rex Tillerson:

“Members of the Shia community there continue to report ongoing discrimination in government employment, education, and the justice system,” Tillerson said. “Bahrain must stop discriminating against the Shia communities.”

Men i en pågående konflikt, hvor menneskerettigheder må vige for realpolitik, kom så tidligere i denne måned så nyheden om, at USA havde godkendt våbensalg til Bahrain, for 3,8 milliarder USD.

ANNONSE

Mest læst

Hvem skal nu betale?

Krigsguden kalder