Kunstbilde

Erich Franz Emil Salomon (1886-1944)
Sølvgelatinkopi i Erich Salomon Archives, Berlinische Galerie, Landesmuseum für Moderne Kunst, Fotografie und Architektur.

Erich Salomon var en ytterst velutdannet person, blant annet var han jurist med doktorgrad. I første verdenskrig ble han tatt til fange under Marne-slaget i 1914, og resten av krigen satt han i en fransk krigsfangeleir. Han begynte å fotografere i 1925, i en alder av 39 år, samtidig med at han ble ansatt i forlaget Ullsteins markedsføringsavdeling. Utgangspunktet var blant annet å dokumentere retts-møter, og for dette formålet skaffet han seg en Ermanox, som gjorde det mulig å fotografere ubemerket i temmelig svakt lys. Senere gjorde han også bruk av Leica. Fra 1928 arbeidet han som fotograf for Berliner Illustrirte Zeitung, som ble utgitt av Ullstein.

Språkmektig, iført kjole og hvitt, og et ellers tillitvekkende vesen, klarte han å ta seg inn på steder der det ellers var adgang strengt forbudt for “uvedkommende”, slik dagens bilde viser. Det er tatt i august 1931 i det franske utenriksdepartementet på Quai d’Orsay i Paris. Erich Salomon hadde allerede skaffet seg et rykte som dokumentarfotograf ved sentrale europeiske politiske konferanser og møter – og det ble halvt i spøk sagt at begivenhetene måtte dokumenteres av Erich Salomon, ellers ville ingen tro at de hadde foregått. Så de høye herrer holdt utkikk etter Erich Salomon, og i dette tilfellet oppdaget de ham.

De avbildede personer er fra venstre koloniminister Paul Reynaud, utenriksminister Aristide Briand, pensjonsminister Auguste Champetier de Ribes, Edouard Herriot, Briands forgjenger som utenriksminister, og Léon Bérard, justis- og visestatsminister. I følge tradisjonen skal Briand ha utbrutt Voila le roi des indiscrets! – fritt oversatt Der er’n, frekkaskongen!

ANNONSE

Etter Hitlers Machtübernahme i 1933 flyttet Erich Salomon og hans familie til Nederland. Han takket nei til en invitasjon om å komme til USA for å fotografere for Life – men i 1940 ble Nederland okkupert av Tyskland, og familien ble internert, blant annet i Theresienstadt, før de alle ble sendt til Auschwitz.

Den tyske Wiki-artikkelen om Erich Salomon er den fyldigste og mest nøyaktige.

Snublesteiner for Erich Salomon, Magy Salomon og Dirk Salomon foran Hölderlinstraße 11, Berlin-Westend, nedsatt 21. August 2006. Foto: Axel Mauruszat

ANNONSE

Læs også

To polske helgener -
Helmut Schmidt som han var -
Auschwitz, 27. januar 1945 -
Helena og Paris (1788) -
To fettere i mai 1913 -

Ét svar til “Quai d’Orsay (1931)”

 1. Henning Jensen siger:

  Ilse Weber, digterinden der også komponerede, blev også flyttet fra Theresienstadt og til Auschwitz i 1944, hvor hun blev gasset tre måneder efter Erich Salomon.
  Denne smukke vuggevise “Wiegala” er skrevet og komponeret i Theresienstadt af Ilse Weber.
  Her er sidste vers:

  Wiegala, wiegala, wille,
  wie ist die Welt so stille!
  Es stört kein Laut die süße Ruh,
  schlaf mein Kindchen, schlaf auch du.
  Wiegala, wiegala, wille,
  wie ist die Welt so stille!

  https://www.youtube.com/watch?v=THZI2cPvFXM