Kunstbilde

Ukjent fotograf. sølvgelatinkopi i United States Holocaust Memorial Museum, Washington DC.

Bildet er tatt i Schluchtern, Hesse-Nassau i Tyskland. på lille Suses ett-årsdag i 1932. Etter Machtübernahme i 1933 søkte familien tilflukt i Dinxperlo, Nederland. De fikk være i relativ fred inntil 1943, da jødedeportasjonene fra Nederland begynte. Familien Grünbaum gikk i dekning hos en nederlandsk bonde, som klarte å holde dem skjult inntil frigjøringen i 1945. Familien er omtalt i Yad Vashems database.

Det var ytterst risikabelt å bistå jøder under den nazistiske okkupasjonen – og angivere kunne vente seg en anselig sum blodpenger. Slik det skjedde med Anne Frank (1929-1945) og hennes familie (de var også flyktninger fra Tyskland etter Machtübernahme).

Som vi tidligere har nevnt her, ble også søstrene Eva og Liane Münzer fra Haag i Nederland til slutt angitt – av mannen i ekteparet som skulle holde dem skjult.

ANNONSE

ANNONSE