Nyt

Som det må være de fleste bekendt, så har EU besluttet sig for at lægge sag an mod Polen, Tjekkiet og Ungarn fordi landene ikke vil tage imod asylsøgere fra unionens omfordelingsprogram – eller kun tage imod ganske få asylsøgere.

Polske og tjekkiske toppolitikere ser imidlertid ikke ud til at lade sig afficere nævneværdigt af, at EU har iværksat sin overtrædelsesprocedure. Reuters skriver:

«From the political point of view, this action … unnecessarily heats up political tensions, of which there are already too many in the European Union,» Polish Deputy Foreign Minister Konrad Szymanski told state TV on Tuesday.

«If necessary, Poland is ready to defend its legal arguments in court.»

En regeringstalsmand uddyber Polens standpunkt, ifølge BBC.

«Each decision to relocate groups of migrants encourages thousands or millions more at the borders of Europe, to come to Europe, to get on boats and pontoons and risk their lives to reach the European continent,» said Polish government spokesman Rafal Bochenek.

Polens viceudenrigsminister får selskab af Tjekkiets statsminister:

«The Czech Republic does not agree with the system of relocation,» Prime Minister Bohuslav Sobotka said in response.

«With regard to the worsened security situation in Europe and dysfunctionality of the quota system, it will not participate in it.»

I lyet af den seneste tids terroraktioner, er det en forståelig reaktion.

De to regeringers repræsentanter tager altså unionens overtrædelsesprocedurer ret roligt.

Med tanke på at EUs juridiske system er langt og omstændeligt og der vil gå en rum tid får sagerne overhovedet kan blive behandlet af EU-domstolen, vil denne modstand – uanset sagernes udfald – svække autoriteten af den centrale del af unionen. Modstanden vil ikke ligefrem inspirere andre lande til at tage imod flere migranter, og enhver ny EU-plan for yderligere omfordeling af migranter vil nærmest med statsgaranti blive en lige så stor fiasko som den forrige, hvor det i praksis kun lykkedes at fordele cda. 20.000 ud af i alt 160.000 personer.

Danmark og Østrig har heller ikke taget imod nogen asylsøgere fra puljen, og Wien har allerede indikeret, at det heller ikke bliver aktuelt – omend ikke på samme kategoriske møde som de østeuropæiske stater. For unionen er det nok mest taktisk ikke at rette skytset mod alle de fodslæbende medlemmer på én gang. Det står stadig tilbage at se, om man lykkes med det projekt. Bruxelles har ikke tiden på deres side.

ANNONSE
ANNONSE