Nyt

I et brev til EU-medlemsstaternes regeringer antyder EUs præsident, Donald Tusk, at han vil give unionen en frist på seks måneder for at nå til enighed om det europæiske asylsystem, og at han selv vil foreslå løsninger, hvis det ikke lykkes. Det skriver The Guardian, som har fået adgang til brevet.

Konsekvensen af forslaget fra Tusk kan blive, at EU opgiver forsøget på at pålægge medlemslandene obligatoriske kvoter af asylsøgere i forbindelse med unionens program for omfordeling af asylmodtagere, som opholder sig i Grækenland og Italien. Disse kvoter har været «splittende og ineffektive», mener Tusk – en diagnose som er de seneste års EU i en nøddeskal.

The president of the European council, Donald Tusk, will tell EU leaders at a summit on Thursday that mandatory quotas have been divisive and ineffective, in a clear sign that he is ready to abandon the policy that has created bitter splits across the continent.

Hvis ambitionerne om obligatoriske kvoter opgives, er det ensbetydende med en politisk sejr for den standhaftighed, som Polen, Ungarn og Tjekkiet har udvist i deres afvisning af at efterkomme diktaterne fra Bruxelles og som de derfor er blevet indstævnet for EU-domstolen. EU-kommissionen har taget til orde for høje bøder til de lande, som ikke samarbejder. «Vi lader os ikke presse», siger Polens nye statsminister ifølge Die Welt.

ANNONSE

Tusk har lille tiltro på denne hårde linje, ej heller tror han på fuld overnationalitet:

“Only member states are able to tackle the migration crisis effectively,” Tusk’s letter says. “The EU’s role is to offer its full support in all possible ways to help member states handle the migration crisis. But the EU has neither the capacity nor legal possibilities to replace member states.”

Men andre kræfter i EU-systemet giver sig ikke nødvendigvis uden sværdslag.

EU-kommissionens indvandringskommissær, Dimitris Avramopoulos, omtaler ifølge EU Observer forslaget fra Tusk som «uacceptabelt».

Speaking in Strasbourg on Tuesday (12 December), EU migration commissioner Dimitris Avramopoulos, said a note put forward by Tusk ahead of an EU summit is anti-European.

«It denies, it ignores, all the work that we have done during the past three years,» said Avramopoulos.

Kommissæren har tilsyneladende svært ved at forstå, at det er smart at afbryde et dumt projekt, selv om det har stået på længe.

Man kan altså konstatere, at der er udbrudt konflikt mellem EU-kommissionen og EU-rådet på grund af vor epokes allerstørste stridstema. Om unionen vil overleve historiens gang, er et åbent spørgsmål.

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE