Nyt

Massearrestationerne i forbindelse med afsløringen af, at Europas største asylmodtagecenter gennem ti år var i hændene på den calabriske mafia, kaldet ‘ndrangheta, har skabt et påfaldende lille politisk efterspil i Italien.

Mens udenrigsminister Angelino Alfano, som politisk står til højre, har afdramatiseret det faktum, at han er blevet fotograferet sammen med lederen af den organisation, som driver det aktuelle modtagecenter i Isola Capo Rizzuto uden for Crotone, har venstrefløjen undladt at benytte lejligheden til at lade ham høre for det – noget som ellers ville være en helt naturlig konsekvens af den uforsonlige politiske kultur i Italien.

De gamle partier både til højre og venstre ser altså ud til at mene, at der ikke er så meget at tale om. Flere af dem er trods alt medlemmer af koalitionsregeringen. Men hvor dybt stikker egentlig deres fælles interesser?

ANNONSE

De to vigtigste anti-system­partier, Femstjerners­bevægelsen (M5S) og Liga Nord, forholder sig derimod uhyre kritiske til det hele, men deres kritik kommer stort set ikke til orde i de traditionelle medier. Det næsten totale fravær af politisk debat hænger altså nøje sammen med, at de fleste medier er systemtro, og helt enkelt udøver tavshedens magt. Det er betegnende, at det kun er Huffington Post som ser ud til at lade de to partiers talsmænd komme til orde. Nyhedsbureauet ANSA har ganske vist laget en notits ud, men den er stort set ikke gengivet nogen steder.

Det som er sket, har ikke noget at gøre med solidaritet med flygtninge, siger talspersoner for både M5S og Liga Nord, som roser politi og anklage­myndighed for deres store indsats: Det handler snarere om forretninger og om køb af stemmer. Den korrupte migrant-business skal afvikles snarest, skriver Beppe Grillo på sin blog, som er Femstjerne-bevægelsens vigtigste politiske instrument. «Asylcentrene er høns som lægger guldæg», mener Grillo.

Liga Nords partileder, Matteo Salvini, beskylder på sin side regeringen og EU for at være medskyldige i det «calabriske svineri».

Det handler om – fortsætter M5S – «en beskidt affære som fuldt ud beviser, det vi har sagt i årevis: Det drejer sig ikke om solidaritet med migranter. De er bare en uudtømmelig kilde til penge, man kan få fingre i. Som vi har sagt flere gange om asyl­modtagecentret i Mineo: her har politikerne deres interesser og vælger-reservoirer.»

Vi kan ikke stiltiende sidde og se på, at mafiosi og tvivlsomme personer beriger sig på befolkningens bekostning under dække af gæstfrihed, lyder bevægelsens konklusion.

Vi står midt i en befolknings­udskiftning, tilføjer Liga Nord-lederen Salvini. Velrenommerede demografer benytter nu samme betegnelse, som er helt på sin plads.

De etablerede medier gør imidlertid hvad de kan, for at drage denne information i tvivl. Selv den sædvanligvis velinformerede og frygtløse journalist Giuseppe Cruciani fra den italienske Radio 24, som leder det halvt satiriske talkshow «La Zanzara», afviste under mandagens udsendelse udtryk som både usandt og uhørt – efter alt at dømme mod bedre vidende. Selv den hårdt­slående Cruciani, som ofte træder de magtfulde over tæerne, vil ikke irritere ejerne for meget: Hans radiokanal hans drives af den koncern, som udgiver erhvervs-avisen Il Sole 24 Ore, og tilhører Confindustria.

Med så vrangvillige medier er det i grunden et lille mirakel, at Femstjerne-­bevægelsen kan konkurrere med Det Demokratiske Parti (PD) om at være Italiens største, begge med en tilslutning på lige under 30 procent. Uden dette handicap kunne M5S sandsynligvis sidde på magten.

Et sådant scenarie er dog en lige så stor trussel for EUs fremtid, som en valgsejr til Le Pen ville have været. Men Grillos bevægelse ligger bedre til at komme til magten end Front National. For the powers that be er Italien således strategisk vigtig. Hvis ikke populismen kan holdes under kontrol her, ryger det hele.

Det er en skrøbelig stabilitet, som forsøges opretholdt. De regerende globalister lever under en vulkan, og ingen ved, hvornår den vågner for alvor.

 

Huffington Post ItaliaANSA

ANNONSE