Nyt

Østrigs præsident forstår ikke kritikken af den famøse hijab-udtalelse – og han forsvarer den med, at danskerne gik med davidstjerne under Besættelsen

For at skære det ud i pap: Han sammenligner det at en ikke-muslim går med hijab i solidaritet med muslimske kvinder, med at ikke-jødiske danskere gik med davidstjerne under Besættelsen i solidaritet med deporterede jøder.

Alexander Van der Bellens stab forsvarer sig på Facebook:

«Præsidentens formål med udtalelsen var at modarbejde det stigma som rettes mod kvinder, som bruger hijab.» Disse kvinder udsættes hele tiden for fjendtlighed i det offentlige rum i Østrig. «Denne uacceptable behandling af kvinder blev kritiseret af præsidenten med en skarp formulering», argumenteres det.

Østrigs præsident: Alle kvinder bør bære hijab

Kort efter kommenterede Van der Bellen selv sagen under et besøg i Bratislava:

«Jeg er ikke særlig glad for hijaben, men vi har ytringsfrihed i Østrig, talefrihed, og en slags beklædningsfrihed.»

«En slags beklædningsfrihed.» Han havde i hvert fald ikke friheden for de kvinder han ville påtvinge hijab i tankerne.

Baggrunden for præsidentens forsøg på at forklare sig, er en udtalelse han kom med i EU-kommissonens repræsentation i Wien 24. mars. Først flere uger senere, da nyhedsprogrammet Report på kanalen ORF tirsdag i denne uge bragte et uddrag af det han sagde, blev der ballade.

ANNONSE

Alexander Van der Bellen blev spurgt om islamofobi og om overgreb mod kvinder med hijab. Hertil svarede han:

– Hvis denne islamofobiske holdning i samfundet fortsetter, kommer vi en dag til at måtte bede alle kvinder bære hijab … alle! … for at vise solidaritet med de kvinder, som bærer den af religiøse grunde.

Udtalelsen blev vist på TV, men Van der Bellen sagde mere på mødet. Han sammenlignet hijaben med davidstjernen danskene gik med, da Danmark var besat af Nazi-Tyskland:

«Der er ikke den store forskel. Hvis jeg husker rigtigt, så gjorde danskene noget lignende under den tyske besættelse. Ikke-jødiske danskere begyndte at gå med davidstjerne.» For at markere modstand mod deportationen af jøderne.

Van der Bellen får også kritik for at sabotere debatklimaet:

Generalsekretær Herbert Kickl i det østrigske frihedsparti (FPÖ) mente, at præsidenten var gået «integrationspolitisk bersærk» («integrationspolitischen Amoklauf»):

«Med sin udtalelse har præsidenten dræbt den lille spire af modstand mod islamisering, vi havde her i landet efter Erdogan-folkeafstemningen.» I stedet for at støtte de hijab-undertrykte kvinder i deres kamp mod de muslimske mænds patriarkat, gør Van der Bellen nøjagtig det modsatte, sagde Kickl.

 

Die Presse: Kopftuch-Sager: Van der Bellen zog auch NS-Vergleich

ANNONSE