Nyt

Flere tusinde såkaldte «skæg-børn», altså de migranter, der lyver om deres alder, når de søger asyl i Sverige for lettere at få opholdstilladelse, skal returneres til Afghanistan.

Den svenske avis Expressen har fulgt nogle af dem tilbage til hjemlandet.

– Är du 22 år, frågar jag efter att ha kollat stavningen på hans namn.

– Ja, jag är 22… fast i Sverige är jag 17 år. Sjutton och lite till, säger Zia, rycker lite på axlarna och ler ursäktande.

Det var i sommeren 2015 at Zia Muhammadi besluttede at rejse til Sverige. Hans far var stoppet med at arbejde i det konditori, som han drev. Zia var mekaniker, men jobmulighederne var dårlige. Zia tilhører også den befolkningsgruppe, der hedder hazarer. Hazarer er overvejende shiamuslimer, og er forhadte af både pashtunere og tadsjikere, som er sunnimuslimer.

For dem som har læst bogen Drageløberen, så var den dreng, der blev voldtaget hazar – eller tilhørte et «mindre velanset folkeslag», som der stod i en boganmeldelse. Det er ikke en lille minoritet – der findes omtrent 6 millioner hazarer i Afghanistan.

Zias beslutning om at rejse (eller flygte som enkelte vil insistere på at kalde det) var hovedsagelig begrundet i økonomiske årsager. Og så løj han om sin alder. Han blev vel modtaget i Sverige, men i efteråret 2016 fik Zias mor kræft, og så ville Zia hjem til hende. Lærere, voksne og venner i Sverige kom med indvendinger. De mente vel, at de vidste, hvad der var bedst for for «en dreng på 17 år». Sverige er naturligvis et bedre sted at være end hos en syg mor, synes den svenske indstilling at være.

ANNONSE

Zia fik returbiletten til Afghanistan betalt af de svenske skatteydere og en ekstra bonus på 30.000 kroner. Det rakte næsten til at dække de udgifter, han havde haft for at rejse til Sverige i første omgang. Nu håber han at kunne genoptage sig arbejde som mekaniker til sommer.

En historie fra virkeligheden. Måske ikke så sindsoprivende for dem, der havde regnet med livsfare og gribende beretninger om flugt og nød, men i det mindste er denne historie sand.

Expressen

ANNONSE

2 svar til “En sand historie om det “uledsagede flygtningebarn” Zia på 22”

  1. Christian Ivar Petersen siger:

    Så, en immigrant kommer til Sverige, lyver sig til opholdstilladelse, rejser tilbage til det land han kom fra, på svenskernes regning, og vil nu tilbage til Sverige igen? Manden burde være udelukket fra indvandring til Sverige på livstid. Hvis du en gang er kommet ind i et land under falske forudsætninger ville jeg mene at du har demonstreret at du ingen respekt har for det land, dets suverænitet og dets beboere.

    • Britta Due Andersen siger:

      Ja, når han trænger til, at der skal ske noget nyt eller har bug for penge til at stifte familie, så er han atter forfulgt og kommer retur.