Kunstbilde


Vittore Carpaccio (1466-1525)
Olje på tre, 72 x 111 cm, National Gallery of Art, Washington DC.

Carpaccio var aktiv i Venezia, og har kommet til å stå i skyggen av senere venezianske malere som Giorgione og ikke minst Tizian.

Teksten som illustreres, er hentet fra evangeliet etter Matthaeus 2, 13-21  (Dansk Bibel 1933).

Men da de vare dragne bort, se, da viser en Herrens Engel sig i en Drøm for Josef og siger: “Stå op, og tag Barnet og dets Moder med dig og fly til Ægypten og bliv der, indtil jeg siger dig til; thi Herodes vil søge efter Barnet for at dræbe det.” Og han stod op og tog Barnet og dets Moder med sig om Natten og drog bort til Ægypten. Og han var der indtil Herodes’s Død, for at det skulde opfyldes, som er talt af Herren ved Profeten, der siger: “Fra Ægypten kaldte jeg min Søn.”

Da Herodes nu så, at han var bleven skuffet af de vise, blev han såre vred og sendte Folk hen og lod alle Drengebørn ihjelslå, som vare i Bethlehem og i hele dens Omegn, fra to År og derunder, efter den Tid, som han havde fået Besked om af de vise. Da blev det opfyldt,som er talt ved Profeten Jeremias,som siger: “En Røst blev hørt i Rama, Gråd og megen Jamren; Rakel græd over sine Børn og vilde ikke lade sig trøste, thi de ere ikke mere.”

Men da Herodes var død, se, da viser en Herrens Engel sig i en Drøm for Josef i Ægypten og siger: “Stå op, og tag Barnet og dets Moder med dig, og drag til Israels Land; thi de ere døde, som efterstræbte Barnets Liv.” Og han stod op og tog Barnet og dets Moder med sig og kom til Israels Land.

ANNONSE