Kunstbilde


Bernhard Folkestad (1879-1933)
Olje på lerret, 59 x 81 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Hva dagens bilde angår, kan jeg ikke motstå fristelsen til å sitere hva vi kan lese i Norsk biografisk leksikon:

Folkestad debuterte 1905 på Høstutstillingen med maleriet Mørkeloftet, som ble innkjøpt til Nasjonalgalleriet. Det er en ungdomserindring, malt etter mansardloftet i “Asylgården” (på Strømsø ved Drammen) og med Folkestads to år gamle sønn Knut som modell. Den lille lysluggen har funnet en gammel cello blant loftets mange rariteter; han har nettopp slått en dyp tone på de støvete strengene og står forundret og lytter. Chr. Krohg omtalte maleriet som et mesterverk og skrev bl.a.: “Jeg har aldri sett et bilde hvori der er så megen lyd og samtidig så megen stillhet som i dette.” Bildet har mye av den mystikk og stemning som preget 1890-årenes norske maleri og står for så vidt isolert i Folkestads produksjon, men det ble hans mest kjente bilde.

Bernhard Folkestad var også i mange år tilknyttet Tidens Tegn og Verdens Gang, hvor han skrev små journalistiske epistler illustrert med egne tegninger.

Og her passer det godt å avrunde med litt cello-musikk – Gabriel Faurés Elégie for cello og orkester op. 24 fra 1883. Anna Grodalska er solist med Szymanowski School of Music Symphony Orchestra, Wrocław, dirigent er Marcin Grabosz.

ANNONSE