Kunstbilde


Bernhard Folkestad (1879-1933)
Olje på lerret, 59 x 81 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Hva dagens bilde angår, kan jeg ikke motstå fristelsen til å sitere hva vi kan lese i Norsk biografisk leksikon:

Folkestad debuterte 1905 på Høstutstillingen med maleriet Mørkeloftet, som ble innkjøpt til Nasjonalgalleriet. Det er en ungdomserindring, malt etter mansardloftet i “Asylgården” (på Strømsø ved Drammen) og med Folkestads to år gamle sønn Knut som modell. Den lille lysluggen har funnet en gammel cello blant loftets mange rariteter; han har nettopp slått en dyp tone på de støvete strengene og står forundret og lytter. Chr. Krohg omtalte maleriet som et mesterverk og skrev bl.a.: “Jeg har aldri sett et bilde hvori der er så megen lyd og samtidig så megen stillhet som i dette.” Bildet har mye av den mystikk og stemning som preget 1890-årenes norske maleri og står for så vidt isolert i Folkestads produksjon, men det ble hans mest kjente bilde.

Bernhard Folkestad var også i mange år tilknyttet Tidens Tegn og Verdens Gang, hvor han skrev små journalistiske epistler illustrert med egne tegninger.

Og her passer det godt å avrunde med litt cello-musikk – Gabriel Faurés Elégie for cello og orkester op. 24 fra 1883. Anna Grodalska er solist med Szymanowski School of Music Symphony Orchestra, Wrocław, dirigent er Marcin Grabosz.

ANNONSE
Donationer til document.dk motas med tak :-)