Kunstbilde

Sølvgelatinkopier, fotograf og samling ikke oppgitt.

Isak Plesansky (1892-1942) kom til Norge fra Russland, og giftet seg med Rosa f. Plavnik (1894-1942) fra Polen. Familien slo seg etter hvert ned i Tønsberg, og i 1930 etablerte Isak Tønsberg Ekvipering AS. Paret fikk i alt tre barn, Bernhard (f.1924), Sem (f.1930) og Mina (f.1932).

Bernhard klarte å komme seg til Sverige, men Rosa, Isak, Mina og Sem ble sendt med Donau-transporten den 26. november 1942 – og ble sendt rett i gasskammeret i Auschwitz den 1. desember samme år.

Bernhard kom seg videre til Little Norway i Canada, sluttet seg til de norske styrkene og kom tilbake til Norge etter frigjøringen. Han forsøkte å drive familiebedriften videre, men fikk ikke banklån. Så han forlot Norge og slo seg ned i England, der han ble til han gikk bort i 2012.

ANNONSE

Av i alt 20 registrerte jøder bosatt i Tønsberg klarte bare fire å komme seg unna deportasjonene.

Mere om det jødiske nærvær i Tønsberg før og under Ha-Schoah kan leses her.

ANNONSE

Læs også

Læs også