Kunstbilde

martin_schongauer_-_madonna_und_kind_in_einem_garten_national_gallery_london
Martin Schongauer ? (c.1450–1491)
Olje på lindetre, 30,2 x 21,9 cm, National Gallery, London

Tysk titel: Madonna und Kind in einem Garten

Martin Schongauer regnes som den viktigste tyske maler og grafiker før Albrecht Dürer. Det vites ikke sikkert om dagens bilde er malt av ham personlig, eller av hans lærlinger og assistenter. I det minste er bildet klart i hans stil.

Det er gjengitt en del blomster og planter, og blå iris, natt-og-dag, markjordbær. liljekonvall, groblad og nellik er relativt enkle å identifisere. Alle plantene har en symbolsk verdi, iris står for Madonnas sorg, og nelliken, som hun holder opp for barnet, symboliserer Jesu pasjon. Det er ikke noe spesielt bibelsted som illustreres.

Hvor vidt det er dette bildet som inspirerte den tyske prest og dikter Eduard Mörike (1804-1875) til Auf ein altes Bild (På et gammelt bilde) skal være usagt. (Mörike nevner uttrykkelig vann og vannplanter).

ANNONSE

In grüner Landschaft Sommerflor,
Bei kühlem Wasser, Schilf, und Rohr,
Schau, wie das Knäblein Sündelos
Frei spielet auf der Jungfrau Schoss!
Und dort im Walde wonnesam,
Ach, grünet schon des Kreuzes Stamm!

I løpet av sitt alt for korte liv rakk den østerriksk-slovenske komponisten Hugo Wolf (1860-1903) å komponere over 300 sanger, blant annet til tekster av Mörike (1888). Blant dem finnes Auf ein altes Bild. Bemerk komponistens noe arkaiserende harmonisering.

Dietrich Fischer-Dieskau og Gerald Moore, Studioopptak. Berlin 1957

Kathleen Ferrier og Phyllis Spurr, i et konsertopptak fra NRK (Oslo), 1949.

Om det i det hele tatt er noe å bemerke til Kathleen Ferriers versjon, må det være at hun aldri helt mestret tysk uttale.

ANNONSE

Ét svar til “Madonna og barnet i en hage (1469-91)”

  1. Therion siger:

    Attribusjonen til Schongauer er usikker. men bildet har en del til felles med dette signerte kobberstikket – og kan muligens stamme fra Schongauers verksted. https://uploads.disquscdn.com/images/8b2c88875fcadddeef29db01abbf2da99cfbff6ef9b00ed2093a916b83c0a27b.jpg