Kunstbilde

Caspar David Friedrich (1774–1840)
Olje på lerret, 55 x 71 cm, Alte Nationalgalerie, Berlin

Tysk titel: Mondaufgang am Meer (Mondschein auf ruhigem Meer)

Bildet inneholder de fleste elementer man ofte finner i Caspar David Friedrichs bilder – natthimmel, måne, hav og skip – og ikke minst bortvendte mennesker, mer opptatt av å betrakte sceneriet enn å bli betraktet.

Komponisten Robert Schumann (1810-1856) skrev sin klaverkvintett op. 44 i 1842, 20 år etter at bildet var malt. Vi skal høre annen sats, In modo d’una marcia. Un poco largamente, fremført av Martha Argerich ved klaveret, Guy Braunstein og Kashimoto Daishin på fiolin, Amihai Grosz, bratsj og Mischa Maisky, cello.

Dagens bilde var benyttet på omslaget til en LP med kammermusikk av Schumann som jeg kom over ved et billigsalg for nær et halvt århundre siden (bildet funnet på Amazon).

ANNONSE

ANNONSE

Læs også

Læs også