Kunstbilde

4GFCY_L05031-24_crop

Lucas Cranach den yngre (1515-1586)

Olje på lerret montert på panel, 72,2 x 121,6 cm, Johanniterhalle, Schwäbisch Hall.

Kjøpt for £ 624 000,- (inkl. gebyrer) hos Sotheby’s i London den 7. juli 2005.

Den tyske innskrift øverst lyder LASSET DIE KINDLEIN ZU MIR KOMMEN UND VERET INEN NICHT DEN SOLCHER IST DAS HIMMELREICH MAR X, (Martin Luthers tyske oversettelse) og er som antydet hentet fra Marcus-evangeliets tiende kapitel. I Dansk Bibel 1933 lyder det aktuelle sted (vers 13-16):

Og de bare små Børn til ham, for at han skulde røre ved dem; men Disciplene truede dem, som bare dem frem. Men da Jesus så det, blev han vred og sagde til dem: “Lader de små Børn komme til mig; formener dem det ikke, thi Guds Rige hører sådanne til. Sandelig, siger jeg eder, den, som ikke modtager Guds Rige ligesom et lille Barn, han skal ingenlunde komme ind i det.” Og han tog dem i Favn og lagde Hænderne på dem og velsignede dem.

Ytterst til venstre ser vi de irettesatte disipler, forrest blant dem sannsynligvis Petrus, som tradisjonelt fremstilles som en eldre, gråskjegget og delvis skallet mann med (som regel) gul kappe og blå kjortel.

Det er en del tvil om hvor vidt dette bildet kan være malt av Lucas Cranach den eldre (1472–1553) – far og sønn arbeidet i den samme stil i det samme verksted, hvor – for å komplisere det ytterligere – også andre var beskjeftiget.

ANNONSE
ANNONSE

Mest læst

Dumhedens triumf