Kunstbilde

032wX1xp5sQ3

Joakim Frederik Skovgaard (1856-1933)

Olje på lerret, 84 x 124,5 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Motivet er inspirert av Johannesevangeliet 5, 2-9 (Dansk Bibel 1933)

Men der er i Jerusalem ved Fåreporten en Dam, som på Hebraisk kaldes Bethesda, og den har fem Søjlegange. I dem lå der en Mængde syge, blinde, lamme, visne, (som ventede på, at Vandet skulde røres. Thi på visse Tider for en Engel ned i Dammen og oprørte Vandet. Den, som da, efter at Vandet var blevet oprørt, steg først ned, blev rask, hvilken Sygdom han end led af.) Men der var en Mand, som havde været syg i otte og tredive År. Da Jesus så ham ligge der og vidste, at han allerede havde ligget i lang Tid, sagde han til ham: “Vil du blive rask?” Den syge svarede ham: “Herre! jeg har ingen, som kan bringe mig ned i Dammen, når Vandet bliver oprørt; men når jeg kommer, stiger en anden ned før mig.” Jesus siger til ham: “Stå op, tag din Seng og gå!” Og straks blev Manden rask, og han tog sin Seng og gik.

Joakim Skovgaard var aktiv både som maler, billedhugger og kunsthåndverker. Allerede som 15-åring ble han elev ved Akademiet i København, og ble dessuten opplært i malerhåndverket. Som hans viktigste verk regnes freskene i Viborg domkirke (1901-06), og Christus i de dødes Rige (1894), som nå kan sees i Statens Museum for Kunst i København.

ANNONSE