Kunstbilde

Jondal myrull (1)
Foto: Olav Bjørkum

Du kan ikke unngå å se dem når du vandrer i fjellet, noen ganger i overveldende mengder. Myrulla alene er verdt oppstigningen til 1500 meter høye Saksaklepp like ved Folgefonna – for de som har sans for myrull. I folkeeventyret De tolv villender er myrull en viktig ingrediens for å få hevet forbannelsen over de tolv kongssønnene etter at dronningen hadde gitt dem vekk til en trollkjerring i bytte mot en datter. Snehvit og rosenrød kardet, spant og vevet tolv kledninger som hun kastet over villendene. Den eldste broren fikk ikke dekket hele venstre hånd, der det dermed stakk ut noen fjær. H. C. Andersen har en parallell med eventyret De vilde Svaner, men med nesler istedenfor for myrull. Noen husker kanskje Theodor Kittelsens poetiske maleri av Snehvit og rosenrød der hun sanker myrull i et tåkelagt landskap.

ANNONSE