Kunstbilde

Bodil Katharine Biørn (1871-1960) var en norsk sykepleier og misjonær. I 1905 fullførte hun sin utdannelse som sykepleier, og reiste til de armenske deler av det osmanske riket. Fra 1907 oppholdt hun seg i Musch, der det ble drevet både klinikk og skole. Hun disponerte et, etter datidens standard, rimelig godt kamera, og brukte det flittig. Hennes bilder finnes i dag i Riksarkivet i Oslo.

Da de tyrkiske massakrene på armenere og andre startet sommeren 1915, lå søster Bodil alvorlig syk. Først i 1917 var hun tilbake i Norge. I 1922 reiste hun tilbake for å hjelpe landflyktige armenere, først i Konstantinopel, og deretter i republikken Armenia, som samme år var innlemmet i Sovjetunionen. Hun ble utvist fra Armenia i 1924 – kristne misjonærer var ikke velsett av sovjet-myndigheter, og virket deretter ved et barnehjem i Aleppo i Syria. Først i 1935 var hun tilbake i Norge.

På baksiden av bildet har hun notert:

En av klassene i dagskolen i Musch med lærerinnen Margarid. Hadde i flere år en dagskole i Musch. Lærerinne Margarid Nalbanchiani og de fleste av de 120 barn i dagskolen blev myrdet i 1915.

Hennes svenske kollega Alma Johansson beretter:

Den 10. juli om kvelden begynte en voldsom skyting som varte i et par timer. Neste morgen var hele byen under våpen. Ingen armenere våget seg utendørs. Jeg gikk til Mutesarif (den tyrkiske guvernøren) og ba ham om å sørge for sikkerheten for våre hus. Han var svært sint, og sa at det var til pass for oss som ikke hadde reist før.

Søster Bodil lå alvorlig syk av tyfus. Jeg ba om et par mann til hjelp og en oksekjerre for de syke, men det kunne han ikke gi.

Allerede første dag ble ytterdøren til barnehjemmet slått i stykker. Jeg fikk ordre om å åpne, de så etter flyktninger. En av våre landsbylærere, som var kommet til oss dagen før og som på grunn av den voldsomme skytingen ikke hadde kommet seg videre, ble ført bort. Noen piker og en kvinne som sto ved siden av meg, ble skutt.

Så mye er sant: Bortsett fra et lite antall kvinner som tyrkerne tok for seg selv, er alt som armenisk heter i hele Musch-området utryddet.

ANNONSE

Ét svar til “Skoleelever i Musch, Armenia (før 1915).”

  1. KnudMadsen siger:

    Fredens religion for fuld udblæsning!
    En sådan beretning, selv om den er 100 år gammel, virker stadig stærkt.