Nyt

Fænomenets omfang er ukendt. Der er tale om 350 kendte tilfælde, i staterne Nordrhein-Westfalen og Baden-Württemberg alene. Hvordan skal et vestligt land forholde sig til det? Ved ikke at give efter en millimeter for sharia, eller ved at se den anden vej af frygt for eventuelle komplikationer principfasthed ville afstedkomme, og stiltiende acceptere et juridisk dobbeltspor i en moderne retsstat?En sag, der er gået for domstolene siden sidste år, kan muligvis danne præcedens i dette henseende, skriver Focus.

Det er bare en af de mange tilfælde af sin art, men den illustrerer et grundlæggende dilemma i tysk ret: “Alia” er 15 år og gift med 21 år gamle “Amir”. Siden februar 2015 har de været gift – efter den fremherskende syriske lov. Men i dag, de bor i Tyskland, hvor de egentlig ikke har lov til at være par.

Efter de to kom til Tyskland sidste år, blev parret separeret. Barn­ev­er­net i Aschaffenburg, Bayern, overtog omsorgen for Alia. Sagen har siden gået for retsvæsenet. Byretten i Aschaffenburg og del­stat­shøjesteretten i Bayern gav forskellige svar.

Da der foreligger mange andre sager, er det bydende nødvendigt at rydde op. Nu er derfor sandsynligt, at den tyske højesteret i Karlsruhe vil besvare spørgsmålet: Er Alia et barn eller en gift kvinde? Eller var hun der, da den syriske ægteskab fandt sted, mens hun stadig var 14?

ANNONSE

Islamforsker og -jurist Mathias Rohe advarer mod udglidelse. I Yemen, kan piger gifte sig, når de er ni år. Ingen er uenig i, at foden så skal sættes ned. Men udviklingen er snigende i den retning:

“Jeg har oplevet et tilfælde, hvor en elleve år gammel pige skulle til at blive gift,” erindrer juristen. I mellemtiden er hun blevet tretten, hun har et barn på ett år, og bor sammen med familien til hendes mand som flygtning i Tyskland.

Og dermed er sharia gældende lov for henne — i Tysk­land.

Alter­na­tivet er ikke uden prob­lem­er:

Da barn­ev­er­net blev koblet ind, skal pigen ha blevet helt forskrækket. “Hun vil leve sam­men med sin man­d, og forstår ikke hvor­for staten over­hovedet blander sig ind i fam­i­liean­liggen­der. Den slags ken­der disse men­nesker ikke til,” siger Rohe til Focus Online.

Vi må være kon­sekvente og stå op for våre over­be­vis­ninger, selv om det afst­ed­kom­mer prob­le­mer og ube­hag, fort­sæt­ter Rohe.

Den som ikke klar til at acceptere disse principper, skal se efter et andet sted at bo her i verden,” siger Rohe.

Der er meget på spil, ifølge juris­ten:

“Vi har en ny situation, hvor der er tusindvis af mennesker i landets der simpelthen ikke er bevidste om vores retsgrundlag.”

Det må altså fremtvinges et brud med retsforståelsen, de forlod.

Held og lykke med det, kunne man måske tilføje.

Focus

ANNONSE

Ét svar til “Hvad skal den tyske retsstat gøre med børnebrudene?”

  1. […] Hvad skal den tyske retsstat gøre med børnebrudene? […]