Nyt

I midten af marts vajet IS-flag over de antikke ruiner i Palmyra. Indtil da arrangerede Den islamiske stat massehenrettelser i Palmyras teater, tidvis med børn som bødler. Seks uger efter fremfører et russisk symfoniorkester en koncert, “Pray for Palmyra”, på den samme, romersk-inspirerede scene. Nu sidder syriske børn på tribunerne og vajer syriske og russiske flag. Billedet af Palmyras heroiske, dræbte chefsarkæolog står fremme. Putin henvender sig til publikum via videolink. Moskva sender eksperter for at genopbygge UNESCO-ruiner ødelagt af Den islamiske stat.

https://www.youtube.com/watch?v=wzMxk8YM5N4

Det sørgelige er, at ingen vestlige ledere ville finde på at markere sin indsats for klienter i Mellemøsten med at demonstrere sine lands kulturelle storhed på en lignende måde. Bush og Blair talte til sine soldater i Irak, Sarkozy og Cameron krammet på nogle børn i Tripoli. Mangelen på en velgennemtænkt strategi, og ditto mangel på tiltro til egne lands idealer, leder Vesten ud i den ene ulykke efter den anden.

Efter Russlands indmarch i Sydossetien afholdt Putin en lignende koncert som i Palmyra. Ligeledes under OL i Sochi; ønsket er at fremvise russisk storhed for verden. På radio og TV ironiserede NRKs journalister over Putins “gammelmodige” musikvalg, “han går helt tilbage til rødderne”, “han hadde ikke behøvd at gå langt tilbage”. Men dette følelsesrepertoire virker, det skal fortelle hvem russerne er som folk.

ANNONSE

Symbolikken bliver desto kraftigere når en klassisk koncert afholdes i et antik teater i Palmyra, der en af klodens mest brutale terrororganisationer havde tilhold bare uger tidligere. Javel, krigen udkæmpes nådesløst – oprørernes sidste sygehus i Aleppo blev nylig bombet – og Putin & Assad gør gerne en deal med Den islamiske stat når det er belejligt. Men koncerten forteller at krigen udkæmpes på vegne af civilisationen.

Når Vesten styrtede Taliban-regimet, blev symbolet på den nye tid skolepiger og politikvinder med hijab. Ligestilling er godt, bevares, men næppe hvad man udkæmper en krig for. Efter invasionen i Irak bagatelliserede koalitionen angreb på Iraks museer og kristne minoritet. Straks IS var fordrevet fra den vigtige kristne by Ma’loula i Syrien, besøgte en uniformeret Assad byens kloster fra 400’erne. Ville Angela Merkel vovet at gøre det samme, selv i en hijab?

For at propaganda skal virke, må den være troverdig. Når Putin kysser et ikon i en ortodoks kirke, eller en Madonna-figur i Vatikanet, er det en magtdemonstration.

Til alle tider har hærførere opildnet sine soldater med taler før stridighederne. Da er de nødt til at tale sandt, det man ved er løgne, opildner ingen. Pericles’ gravtale er det ultimate eksempel på “hvem er vi” og “hvorfor kæmper vi”.

Demokratier har ikke anledning til at ofre sine soldater med diktaturernes foragt for menneskeliv. Men også demokratier er beredte til enorme opofrelser, om det synes nødvendigt. Overvejende kristne soldater i to verdenskrige er bevis på dét.

Det er ikke kristendommen der gjorde Europa svagt. I modsætning til, hvad vor tids agnostikere hævder, var det da Europa satte kristendommen på gangen, at tvivl på egne idealer og manglende offervilje pacificerede kontinentet. Europæere vil ikke dø for idealer de ikke tror på, og Europas ledere tror åbenbaret ikke på disse idealer nok til at tale om dem når de sender sine soldater i strid. Det er på tide at Europa finder tilbage til sine rødder, og sig selv, før en krigerkultur med røtter i sand slår altfor dybe rødder i vor jord.

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3575447/Culture-civilization-return-Palmyra-Russian-orchestra-performs-concert-ancient-Roman-amphitheatre-time-ISIS-used-carry-public-executions-Syria.html

ANNONSE

6 svar til “Putins propaganda-kup i Palmyra”

 1. Pluto siger:

  Takk for en strålende utlagt tekst, Christian Borchsenius! – Ancient Palmyra :”Pray for Palmyra: Music Revives Ancient Ruins” konserten var rørende vakker, og det visuelle synet av de gjenerobrede gamle fortidsruiner – som nu restaureres takket være heroisk militær innsats fra frigjøringsstyrkene til Syria og Russland – gjør meg både vemodig- og gladstemt i en verden som for alvor halter under tyngden av 40 år med vestlig dårskap. Så igjen, takk til Document.dk og Deg selv for denne post!

  • Arbeidsrud siger:

   Dette overbeviser meg om at fremtiden ihvertfall ikke tilhører dagens vestlige sivilisasjon og dekadente eliter. Antagelig må vi belage oss på at det blir det store og mektige Russland som må trå til for å redde restene av den europeiske sivilisasjon.

   • Roiet15 siger:

    De vestlige elitene kommer til å stå på sitt, helt til revolusjonen eller kollapsen truer. Da tar de med seg alle pengene de har bevilget seg fra EU-systemet og flykter. Som for nazistene vil de spores opp og bringes inn fra Sør-Amerika og andre retretter til domstoler i Europa. Håper bare at det skjer uten russlands hjelp.

    • Arbeidsrud siger:

     Jeg kan vanskelig se hvordan denne floka kan løses uten russisk medvirkning

 2. Harry Vinter siger:

  For mig er Rusland ikke blot en del af Vesten; som denne artikel viser, indtager Rusland nu en førende rolle i Vesten – både i holdning og handling. Hvis Trump bliver USA’s næste præsident vil han og Putin utvivlsomt udgøre et makkerpar i kampen mod den muslimske aggression.