LEDER

En arbejdsløs rumænsk taxachauffør, Marcel Lehel Lazar, bedrev udbredt hacking af berømte menneskers under navnet Guccifer. Han lykkedes at hacke sig ind på kontoen til Sidney Blumenthal, en rådgiver for Hillary Clinton, på et tidspunkt hvor Clinton var udenrigsminister.

Lazar fik fat i e-mail mellem de to og opdaget, at Clinton, USAs udenrigsminister, brugte en privat e-mail-konto på egen server. Det var lige så nemt for en hacker at bryde sig ind som at stjæle slik fra børn. Lazar siger han fandt hundredvis af foldere. Hvad gjorde han med dem?

Det er det store spørgsmål. Clintons vej til Det Hvide Hus kan nu være betydeligt stejlere.

Lazar sidder nemlig i amerikansk fængsel. Han blev udleveret ved årets begyndelse. Kimberley A. Strassel fulgte email-skandalen, og det er nu blevet meget mere interessant.

In March of 2013, Guccifer released hacked AOL email correspondence of Clinton crony Sidney Blumenthal, revealing numerous memos he’d sent to Hillary while she was the nation’s top diplomat. Mr. Blumenthal had sent these notes to Mrs. Clinton at a private, nongovernmental email address. Security experts tut-tutted about the risks, though the assumption was that Mrs. Clinton used the private account for the occasional interaction with friends or political operatives. It wasn’t until early 2015 that the nation found out Hillary was using the home-brew server to conduct every bit of her state business.

But that timing is by the by. What matters is that Guccifer knew, at least by March of 2013, that the third-highest official in the executive branch of the most powerful nation of the world was using a private server. Does anyone think a man devoted to hacking politicians and Federal Reserve bankers would ignore that opportunity?

In interviews from his federal jail cell this week (he was arrested in 2014 and extradited to the U.S. earlier this year), Guccifer claimed to have easily and repeatedly hacked Mrs. Clinton’s server. “It was like an open orchid on the Internet,” he told NBC News. “There were hundreds of folders.”

Det som en rumensk hacker visste, det har flere visst. Land som Kina holder seg med en hær av hackere som skal forsøke å gjøre det Guccifer klarte: Hacke seg inn hos mennesker i viktige posisjoner. Det flyter mye fortrolig informasjon til USAs utenriksminister. Man trenger ikke ha lest eller sett så mange thrillere for å forstå det.

ANNONSE

Det Clinton gjorde er så hinsides dumt og samtidig arrrogant at man ikke skulle tro det var mulig. Det klassifiserte materialet i State Department får man ikke lese på kontoret. Det må leses i spesialbygde rom. Det lar seg heller ikke videresende. Hillary har kopiert innhold og lagt det inn i vanlige filer for at det skulle kunne bli sendt. Til det har hun fått hjelp av Huma Abdin, den vakre muslimske assistenten som var gift med den demokratiske kongressmannen, Anthony Weiner, som sendte underbuksebilder til tilfeldige kvinner.

Hvis dette hadde vært fra en komedie ville man sagt det var overdrevet. Hvis det var en thriller ville man sagt det var usannsynlig.

Når det er virkelig og handler om Hillary Clinton, hører vi ikke noe særlig om det. Norske medier har nesten ikke omtalt Clintons epostserver. Hvorfor ikke? Fordi den fulle sannhet, eller det vi hittil vet, er nok til å diskreditere henne for embetet som USAs neste president. New York Times støtter Clintons kandidatur, det samme gjør Aftenposten og VG.

Med Trump som motstander blir ikke lysten til å publisere noe negativt om henne noe større.

Men saken er i seg selv så stor og har rullet så lenge at den ikke vil dø. Den er for juicy.

Strassel i Wall Street Journal har fulgt saken lenge. Hun skriver at Clintons private server ville som om Fort Knox, USAs gullbeholdning, var beskyttet med en billig sykkellås.

Det en rumensk drosjesjåfør har visst har flere visst.

Selvfølgelig føler stormakters cyberavdelinger med på hva hackere gjør, når de har gjort kjente personer til sitt mål.

He hacked the account of Dorothy Bush Koch and circulated photos of her father, former President George H.W. Bush, in the hospital. He hacked years of Colin Powell’s correspondence, including personal financial information. He went after FBI and Secret Service agents, senators and the wealthy.

george-h-bush-800

En slik person får oppmerksomhet fra digital spioner. Ikke det spektakulære, som bilder av pappa Bush eller annet kjendisstoff, men det indirekte: Hvem de lykkes hacke seg inn hos, som datterens epostkonto. Via den kan man finne ut hennes nettverk og via- via komme seg inn i epostkontoen eller maskinen til folk i betrodde stillinger. Det er bakveien via privat nettverk og familie. En gullgruve.

Disse cyberavdelingene driver systematisk kartlegging av personers vennekrets, slekt, hvem man golfer med osv. De høster inn alt av digital info: Mobil, IP-adresser osv. De har supercomputere til disposisjon. En privat server er barnemat.

The Chinese are bright—even brighter than Romanian taxi drivers. They employ hackers whose only job is to infiltrate the U.S. government. Those hackers have supercomputers at their service. They have lists upon lists of relatives and friends and aides of powerful people. When they break into accounts, they don’t publicize it.

Clinton-leiren påstår at en rumensk drosjesjåførs ord ikke har troverdighet. De hevder det ikke finnes bevis i loggene til serveren på at noen har hacket seg inn. De bestrider dermed Lazars informasjon. Men hvorfor har USAs påtalemyndighet krevd han utlevert hvis han bløffer? Han har beviselig logget seg inn på Bush’ datter og Powells info.

And yet we are to believe that the Chinese never found their way to clintonemail.com? That they couldn’t even keep up with a freelance hacker? “For me, it was easy . . . easy for me, easy for everybody,” Guccifer told Fox News this week. How easy was it also for those foreign hackers to get to the webmail or home-brew accounts of Clinton aides like Huma Abedin, who took her boss’s lead and operated off the government grid?

FBI skal avhøre “Guccifer”. Hvorfor har det ikke skjedd? Det er over en måned siden han ble utlevert? Strassel reiser spørsmålet om FBI tar politiske hensyn, om de utsetter saken til etter valget? Det vil være å ta politiske hensyn på en måte som et demokrati ikke kan være bekjent av. Hvis Clinton har opptrådt så skjødesløst som mye tyder på, har hun begått det som amerikansk lov klassifiserer som en alvorlig forbrytelse.

Er denne personen kvalifisert til å være USAs neste president?

Hillary Gets Guccifered
If an unemployed taxi driver from Romania knew about Hillary’s server, so did China.

ANNONSE