Nyt

Overvågning af sociale medier har flyttet rekrutteringen af jihadister fra nettet til caféer i Malmø, siger Muhammed Khorshid, projektleder for Ungdoms Vänskapsförening i Malmø.

– Den internationella terrorbekämpningen har gjort det svårare att rekrytera i sociala medier. Därför sker den mer ute, säger Muhammed Khorshid, Ungdoms Vänskapsförening i Malmö som er med i prosjektet Hayat.

– Föräldrar ringer till oss, mammorna är jätterädda. De säger att deras söner inte kommer hem när de ska, att de träffar konstiga människor på något kafé eller sitter dygnet runt på Facebook, berättar Muhammed Khorshid.

– Det är inte i moskéerna som IS hittar sina soldater. Det är på vanliga ställen – kaféer, biljardhallar och i föreningslivet. Unga som kan ha varit kriminella eller som finns i gängmiljön – som jag vet att Osama gjorde – hjärntvättas när de går med.

Muhammed Khorshid fortæller at Osama Krayems venner fortalte, at han skulle til Syrien, at det var alvor. Hayat lykkedes at stoppe en anden dreng, som var på samme vej, siger Khorshid.

– Vi stoppade honom, det är han jätteglad för i dag. Vi kunde fixa jobb så han arbetar som säljare på Kastrup nu.

Kastrup?! Ja, det lød betryggende. Få dem ud af jihad-rekruttering og over i jobs på lufthavne i stedet. Så er de godt terrorplaceret næste gang de bliver fristet til at blive jihadister. Man spekulerer på hvad folk tænker nogle gange. Hvordan kan de være så sikre på, at rekrutteringen er skiftet fra sociale medier til offentlige steder, fordi overvågningen har blevet så god? Hvad hvis det er fordi ekstremisterne har blevet modigere, fordi de ser, at de kan slippe afsted med det?

“Raed” der driver en café i Malmø siger, at det har flere gange dukket frem forskellige personer, der har forsøgt at rekruttere unge til ekstremistiske grupper.

– Tre personer kom in i kaféet och började prata med kunder. De ville att folk skulle bli jihadister i Irak och Syrien och nämnde IS, säger “Raed”.

En af kunderne i caféen var Khaled, der sad med nogle venner. En mand præsenterede sig som en profet og ønskede at Khaled og hans venner ville slutte sig til terroraktioner i udlandet. Han fortalte, at det første terrormål var Schweiz, og det næste var Norge.

ANNONSE

– Han ville att vi skulle hjälpa honom att köpa vapen och rekrytera folk. Han sa att vi skulle utföra terrordåd i Schweiz och därefter i Norge, säger Khaled.

 

SVT (med video)  Expressen

ANNONSE