Nyt

Ind i vore arme med dem. Der er det tryggest, mener PST-chef Bjørnland.

 

I et interview med Dagbladet sier Benedicte Bjørnland:

– Skulle det komme 60 000 asylsøkere, mener vi som landets sikkerhetstjeneste at vi står overfor betydelige utfordringer.

Bjørnland kan ikke give nogen tal, der er “sikre” og vil ikke give politiske forslag, men vil alligevel påpege “strategiske drivere som kan ha noe å si for utviklingen i trusselbildet på sikt”.

– Og det er det viktig å få fram, for her er det så mange dimensjoner. Jeg uttaler meg som sjef for landets sikkerhetstjeneste. Dette er mandatet mitt: Hvordan kan vi forebygge og gjøre det tryggest mulig for befolkningen i Norge og for landet vårt.

– PST har ikke etterretning som tilsier at IS eller al-Qaida har framsendt terrorister til Norge gjennom asyltilstrømmingen. Men vi opererer jo også her med usikkerhet, sier hun.

En pæn måde at sige, at de ikke har den mindste anelse.

Hun har bemærket, at asylansøgere bringer med sig deres indbyrdes konflikter til Norge, og at asylcentre giver grobund for radikalisering.

– Man har i hvert fall sett tilbøyelighet til at det har vært tildragelser på asylmottak basert på nettopp etnisitet og sekteriske skillelinjer. Og vi har sett tilløp til radikaliseringsvirksomhet knytta til mottak, sier hun.

Men så var der dette med “sårbarhed” igen, da. Og her er Bjørnland brat socialrådgiver:

– Fellesnevneren er at de er unge, marginaliserte mennesker. Sårbarhetsfaktorene er tydelig til stede, sier Bjørnland. Vi må ta dem inn i armkroken så de føler de kommer inn i samfunnet vårt. De må bli våre ungdommer, sier Bjørnland.

Hun siger, at Norge ikke har noget islamistisk miljø, hvor højtuddannede og velintegrerede muslimer radikaliseres. Hun er mest bekymret for “højrekræfter”:

 – Hvis jeg skulle beskrevet hva det er vi er mest bekymret for ved en virkelig stor asyltilstrømming, er det framveksten av høyreekstreme miljøer. Vi har sett en tydelig økning i hatretorikk på nett, og det har vært en markant mobilisering rundt nettsider med høyreekstreme overtoner.

Bjørnland tror, det er folk med højreekstremistiske tilbøjeligheder der tænder på asylcentrene. Således ikke asylansøgerne selv, der ryger i deres værelse eller sætter ild til køkkenet, når de laver mad (såsom Brandvæsenet siger).

– Ja, men det kan tenkes at terskelen for faktisk å utøve vold senkes når desto flere ytrer seg hatefullt og snakker om at vi bør brenne ned asylmottak. Og vi har jo sett at asylmottak eller planlagte asylmottak er påtent og at det kan knyttes – ikke til et miljø – men til enkeltindivider med høyreekstreme tilbøyeligheter.

 

PST opgave er at holde styr på jihadister, der er i Norge. Bjørnland mener, at PST har en “tilfredsstillende” oversigt, selv om de ved, de ikke er i stand til at fange op alle der rejser ned og kommer “hjem” fra Syrien.

ANNONSE

Igen: De har ikke fuld oversigt.

 

Tilliden i samfundet skal bevares, siger Bjørnland. Vi skal undgå en “os” og “dem” tankegang, tilføjer hun, og gentager, at vi skal ta dem ind i armene, så de kan føle, at de er vores ungdom.

Omfavnelse mod radikalisering? Vi får inderligt håbe, at PST har nogle andre strategier i smug. Et eller andet sted …

 

Dagbladet

ANNONSE

2 svar til “Norges sikkerhedstjeneste advarer mod flygtningestrømmen”

  1. […] instinktivt ved vi, at PST-chef Benedicte Bjørnlands idé om, at vi skal omfavne dem der kommer, og tilbyde vores “armkrok”, er en dårlig […]

  2. […] faktorer og vigtigheden af at forebygge terror ved at lykkes med integreringen. I Norge opfordrer chefen for sikkerhedstjenesterne folk til at tage teenagere i faresonen ind i […]