Kommentar

Da SIANs folk satte ild til en Koran på Torvet i Kristiansand lørdag greb politiet straks ind, slukkede ilden og afsluttede demonstrationen. Nu kommer det frem at det skete på direkte ordre fra politidirektøren. 

Politiet havde fået en hemmelig ordre om at standse ” skænding af Koranen” da SIANs demonstration i Kristiansand blev afbrudt af lokalt politi.

Stop islamiseringen af Norge (SIAN) satte ild på en Koran under en demonstration i Kristiansand lørdag. SIANs folk blev angrebet af moddemonstranter, mens politiet på sin side slukkede den brændende koran med pulverapparater og afbrød SIANs lovlige demonstration.

Politiet begrunder sin indgriben med at arrangøren havde brudt et pålæg om at lade være med at brænde noget af. «I dette tilfælde var vilkåret at der ikke skulle bruges åben ild, uafhængigt af hvad der blev sat ild på», udtalte stabschefen i Agder-politiet til Fædrelandsvennen.

ANNONSE

Men det var ikke hele sandheden, skriver Filter Nyheter.

Ifølge netstedet havde politiet i Kristiansand modtaget en eksplicit ordre fra politidirektør Benedicte Bjørnland om at hindre denne type offentlig « skænding af koranen», og at gribe ind umiddelbart hvis bogen alligevel bliver antændt.

Baggrunden er en ny tolkning af sådanne provokationer op mod den såkaldte racismeparagraf – og frygt for hævnangreb fra ekstreme islamister.

Koranafbrænding en «hadefuld ytring»

Dagen før SIAN- demonstrationen blev der udsendt en såkaldt operationsordre, bekræfter Bjørnland overfor Filter Nyheder. Ordren gav konkrete anførsler på hvordan demonstranter som vil brænde koranen af, skal håndteres.

– Vore operationsordrer er undtaget offentlighed, så jeg vil ikke gå ind på ordlyden. Men det handler om at gribe ind mod at brænde religiøse symboler i en ”setting” hvor man hurtigt kan gå over i at true, forhåne og fremme had, forfølgelse og ringeakt overfor nogen på grund af deres religion eller livssyn, som er ordlyden i straffeloven, siger politidirektøren.

– Det at skænde koranen vil kunne være, i en givet kontekst, brud på straffelovens § 185 om hadefulde ytringer, siger Bjørnland.

Bjørnland bekræfter at den nye ordre blev givet fordi SIAN havde varslet at de ville sætte ild på koranen.

– Politiet var vældig tidlig i dialog med dem for at vejlede dem om at ildspåsættelse på offentlig sted i forbindelse med en demonstration ikke er acceptabelt, og for at sige at givet konteksten, så vil man antagelig kunne være ovre i straffelovens paragraf 185. Beskeden var at «hvis I alligevel gør det, så standser vi det». Det var for at ramme ind, at vi reviderede tidligere operationsordre, hvor vi nu er obs på at demonstrationer med for eksempel ildspåsættelse af religiøse symboler bliver håndteret rigtigt og ens i hele Norge, siger Bjørnland.

PST frygter hævnaktioner

Filter Nyheter skriver også at noget af baggrunden for at Politidirektoratet gik ud med den nye ordre, var at PST frygter at koranafbrænding kan lede til alvorlige hævnangreb i Norge.

– Det er rigtig at PST de sidste måneder har været bekymret for de konsekvenser en koranafbrænding kan have. Vi ser på det som en ”triggerhændelse” til voldelige aktioner, og har givet en beskrivelse af situationen til politiet, siger seniorrådgiver Martin Bernsen fra Politiets Sikkerhedstjeneste.

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!

ANNONSE