Nyt

Den internationale domstol for det tidligere Jugoslavien, dømte torsdag de bosniske serberes politiske leder, Radovan Karadzic, til 40 års fængsel.

Aktoratet fik medhold på næsten alle punkt: Folkemord, brud på krigens lover, forbrydelser mod menneskeheden.

Dommen er viktig fordi den etablerer the historical record.

Karadzic er symbolet på en serie kriger som Serbias stærke mand, Slobodan Milosevic, startede efter Sovjetunionens fald. Planen var at rænse de områder av Bosnien hvor der boede serbere og slå dem sammen med Serbien til et Stor-Serbien. Siden 40 procent af ægteskaber i Bosnien var blandede, var det ingen som så for sig en krig. Milosevic brugte det jugoslaviske statsapparat til at støtte krigen, og officerene i den bosnisk-serbiske hær blev betalt af Beograd.

Da serberne var ved at tabe krigen gjorde de et fremstød i Drina-dalen i øst som endte med massakren på 8.000 bosniaker i Srebrenica. En så stor massakre opstår ikke spontant, men må organiseres over lang tid.

Karadzic samarbejdet med de bosniske serberes militære leder, Ratko Mladic. Det er ham der klapper de bosniske børn på kindet og lover deres mødre at intet skal vederfares dem. Men Karadzic er fuldt orientered. Man skød fanger i flere dage. Busser måtte rekvireres, og bulldozere. Mange kendte sandheden. Det gjorde også USA som fulgte med fra satellitter. Madeleine Albright og Bill Clinton var informered, men klarte ikke reagere før bagefter, slik de heller ikke klarede det i Rwanda.

ANNONSE

Dommen over Karadzic er riktig, men har en bitter bismag.

 

ANNONSE

2 svar til “Retfærdighed til slut: 40 år for Karadzic”

  1. Holger Larson siger:

    Karadzic burde have haft en medalje for at fjerne 48.000 islamister og muslimer fra jordens overflade.

  2. Peter Zichau siger:

    De serbiske bosniere vidste hvad der ville ske med deres samfund, da Tito døde og Sovjet brød sammen. Og de bosniske muslimer – tidligere nazister – startede da også deres terror fra dag éet. Derfor oprettede de bosniske serbere militser, med støtte fra Beograd.
    Srebrenica var kulminationen på den terror, med den del af historien interesserer ikke folk i vesten.
    Hvad muslimer gør, ser vi stort på. Havde IS ikke sendt videoer ud på nettet, havde vi slet ikke talt om dem. Hvad resten af dem gør, fejer vi pænt ind under gulvtæppet. Intet under at man, som Trump, spørger sig selv: “Hvad fanden foregår der..?!”