Nyt

Den militære øverstkommanderende for de bosniske serbere, Ratko Mladic, blev onsdag fundet skyldig i massakrer og belejringen af Sarajevo. Han fik livsvarigt fængsel.

The U.N. Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia found Mladic guilty of 10 of 11 charges, including the slaughter of 8,000 Muslim men and boys at Srebrenica and the siege of the Bosnian capital Sarajevo, in which more than 11,000 civilians were killed by shelling and sniper fire over 43 months.

“The crimes committed rank among the most heinous known to humankind, and include genocide and extermination as a crime against humanity,”

Mladic udgjorde den ene halvdel af et makkerpar med den politiske leder Radovan Karadzic som den anden halvdel. De iværksatte en storstilet udrensning af Bosnien, men havde ikke kunnet gøre det uden aktiv støtte fra Beograd. Slobodan Milosevic betalte officernes lønninger.

Den anden faktor var det internationale samfunds passivitet. Mladic og Karadzic vidste, at FN og EU og USA manglede viljen til at bruge vold. Dette udnyttede de til at presse FN og FN-styrken UNPROFOR. Serberne testede det terrorister gør i dag: De optrappede for at se, om det internationale samfund turde svare igen med magt. Det turde FN og EU/USA ikke. Derfor hviler der et tungt ansvar på Vesten, som lod massakrerne ske.

Opgøret kommer sent, og det har ingen effekt. Det er gået for lang tid, og Vesten står overfor helt nye trusler.

Det er et betegnende, at NRK i dag begyndte at omtale bosniakerne som muslimer og serberne som kristne.

Man projicerer egne præferencer tilbage i tiden.

Norske medier, inklusive NRK, var den gang talerør for Thorvald Stoltenberg, som blev herostratisk berømt for ordene: – De er jo serbere alle sammen.

I Genève udtalte FNs menneskerettighedskommissær Zeid Ra’ad al-Hussein:

In Geneva, U.N. human rights chief Zeid Ra‘ad al-Hussein called Mladic the “epitome of evil” and said his conviction after 16 years on the run and over four years of trial was a “momentous victory for justice”.

“The prosecution of Mladic is the epitome of what international justice is all about,” Zeid said in a statement.

“Today’s verdict is a warning to the perpetrators of such crimes that they will not escape justice, no matter how powerful they may be nor how long it may take.”

Men hvis Zeid skulle leve opp til denne formaning, hvorfor gør han så ikke noget ved Bashar al-Assad, som endnu ikke er tiltalt af Straffedomstolen? Skal man vente til krigen er ovre og Assad igen sidder trygt på sin position?

ANNONSE

Denne hulhed i menneskerettighedssystemet gør, at dommene modtages med et skuldertræk.

 

https://www.reuters.com/article/us-japan-usa-crash/u-s-navy-plane-crashes-in-philippine-sea-three-missing-idUSKBN1DM0Q5?il=0

ANNONSE